Nuets räddning skjuts på framtiden

Alla verkar överens om att jubileumskonstverket, Nuet på Hisingen ska räddas. Men trots en tillsynes politisk enighet har inget formellt beslut fattas ännu.

  • Publicerad 05:30, 11 jun 2020

Jag ska göra så gott jag kan för att det ska få stå kvar.

Karin Pleijel (MP) kommunalråd. Foto: Catharina Fyrberg

Uppgiften om att Nuet, konstverket i naturområdet Hökälla på Norra Hisingen, hotas av rivning ett halvår innan jubileumsåret chockade många.

Orsaken är att det tillfälliga bygglovet löper ut 1 juli i år och att stadsdelen Norra Hisingen inte ville ansöka om ett nytt eftersom att stadsdelsnämnderna är under avveckling.

Samtidigt har såväl göteborgarna som stadens politiker fått upp ögonen för konstverket som också är ett utsiktstorn och del i Göteborg & Co:s konstsatsning inför stadens 400-årsjubileum.  

Jubileumskonstverk rivs ett halvår innan firandet

Men trots en tillsynes politisk enighet att rädda tornet fattades ändå inget formellt beslut i Kommunstyrelsen att överföra ansvaret för konstverket från Norra Hisingen till park- och naturnämnden, vilket hade säkrat Nuets framtid.

Något som förbryllar Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel.

– Det var väldigt märkligt för alla sa att Nuet ska bevaras men sedan röstade inte de andra partierna för det. Det var bara vi och Vänsterpartiet som stod bakom,säger hon.

Karin Pleijel pekar på att när det handlar om en transaktion mellan två nämnder bör signalen för genomförandet komma från högre ort samtidigt som det skulle vara en tydlig markering från Göteborgs politiker att konstverket är värt att bevara med tanke på att alla faktiskt är överens.

"Lösas på nämndnivå"

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden håller med om att Nuet bör räddas men menar att det kan ordnas upp på nämndnivå.

– Istället för att det ska upp och vispa på högsta nivå kan vi lösa det där det hör hemma, säger hon.

AnnaSara Perslow menar att det som händer nu är att Norra Hisingen ansöker om ett förlängt bygglov och sedan görs en formell förfrågan till i park-och naturnämnden om att överlåta konstverket.

Man är överens över de politiska blocken att rädda Nuet, men byråkratin förhalar. Kommer Nuet att få stå kvar?

– Om jag räknar rätt så hittar vi en lösning för en hållbar framtid. Det är en jätteviktig plats och utflyktsmål för många. Jag ska göra så gott jag kan för att det ska få stå kvar, säger AnnaSara Perslow.

Frågan om Nuets framtid ska tas upp både på Kommunfullmäktiges sammankomst 16 juni och på park- och naturnämndens möte 22 juni.

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park-och naturnämnden. Foto: Marie Ullnert

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11