Dela. HSB erbjuder en ny ägarmodell för unga bosparar för att underlätta köp av en bostad. Foto: Mostphoto

Ny ägarmodell: HSB betalar halva bostadsrätten

För att underlätta för unga vuxna att köpa en bostad lanseras nu en ny ägarmodell – HSB Dela. Ett 20-tal av HSB lägenheter på Lindholmskajen blir först ut i Sverige som säljs i det nya konceptet.

  • Publicerad 08:36, 31 maj 2019

HSB Dela är en nationell satsning som kommer att testas som ett pilotprojekt på Lindholmskajen i ett 20-tal lägenheter i HSBs bostadsrättsförening Blanka.

Tanken med det nya ägarkonceptet är att erbjuda unga bosparare upp till 30 år att köpa en nyproducerad bostadsrätt med lägre kapitalinsats.

– Med HSB Dela bryter vi ny mark för att hjälpa våra unga bosparare som i dagsläget vill men inte kan köpa sin första egna bostad. Satsningen ger dessutom större möjligheter att skapa ett bra startkapital för kommande bostadsbehov, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund i ett pressmeddelande.

Betalar 50 % av priset

Modellen innebär att HSB går in som medfinansiär till privatpersoners bostadsköp med 50 procent.

Köpare ingår då ett tidsbegränsat samägandeavtal med HSB som löper över 10 år, men kan när som helst efter tillträdet välja att sälja lägenheten – då säljs också HSBs andel.

Efter fem år ges även möjligheten att köpa ut HSBs andel av bostadsrätten.

Vad händer när de tio åren har gått?
– HSB kommer att påkalla en försäljning av bostadsrätten efter tio år om inte du förvärvat HSBs andel av bostadsrätten, eller sålt den på marknaden med hjälp av en mäklare som vi godkänt.

Vad händer om försäljningen ger vinst eller förlust?
– Om det uppstår en vinst eller förlust vid en försäljning fördelas den lika mellan HSB och dig då ni äger halva bostadsrätten var.

Kan föräldrar köpa en bostadsrätt i HSB Dela till sitt barn?
– Nej, man kan inte gå in som andelsägare i HSB Dela bostadsrätt tillsammans med sitt barn. Men självklart kan du som förälder bidra att finansiera förvärvet på annat sätt.

Långsiktig finansiär

Om pilotprojektet blir lyckat hoppas HSB på samarbete med långsiktiga finansiärer, som tror på nyproducerade bostadsrätter för unga vuxna som investering.

– Nu kommer vi att testa konceptet HSB Dela i brf Blanka i Göteborg, där vi har många lägenheter som är attraktiva för målgruppen. Därefter är tanken att vi utvärderar och finjusterar modellen innan vi sprider satsningen vidare till andra HSB-föreningar i landet, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

HSB Dela

Erbjudandet om att köpa lägenhet via HSB Dela har gått ut till HSBs unga bosparare i åldern 18-29 år och intresset för pilotprojektet är stort – det har sedan fredagen den 17 maj kommit runt 180 intresseanmälningar för val av lägenhet.

Vi är GBG