Ny app ska hjälpa unga med psykisk ohälsa

Ledarcoachen, Kim Karhu från Frölunda, lanserar nu en app som ska hjälpa ungdomar att hitta rätt i livet. "Jag vill coacha hela Sveriges ungdomar", säger Kim.

  • Publicerad 06:30, 25 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Psykisk ohälsa har blivit näst intill en folksjukdom och många ungdomar vittnar om att de mår dåligt. Kim Karhu, kände sig tvingad att göra något.

– När jag läser alla rapporter som berättar att ungdomarna i Sverige mår allt sämre så kände jag att jag måste agera och göra något själv, säger Kim.

Kim Karhu har lång erfarenhet av ledarcoaching och ses som en av nordens främsta inom sitt yrke.

Läs även: Hon vill få tjejer att dansa loss – för psykets skull

– Jag har alltid brunnit och känt för ungdomar. Mitt yrke är inte mitt yrke, det är min passion att hjälpa personer att lyckas. Jag började fundera över hur man kan nå alla som är i behov av coaching och då kom jag på att det finns ju faktiskt appar som kan lösa det.

Nu har appen Wake me up släppts. Den bygger på samma idé som läkar-apparna som låter dig komma i kontakt med läkare via videosamtal fast genom Wake me up får du träffa coacher.

– Jag vill coacha alla ungdomar i Sverige, punkt slut.

När kan man använda sig av appen?

– I bland kan det handla om vägval, att man har så många valmöjligheter framför sig så man behöver har hjälp med att tänka till och fatta de rätta besluten. Sen kan det ju också vara så att självkänslan är låg, det kan handla om karriär, relationer, pengar. Men den senaste undersökningen säger att för ungdomar i dag är det trygghet som är viktigast för att de ska känna sig nöjda med sitt liv, berättar Kim.

Media lyfter ofta upp sociala medier som en orsak till varför många ungdomar mår dåligt i dag men Kim tror att det bara är en del av svaret. Hanns egen teori är att ungdomarna i dag inte har en tillräckligt stark psykisk motståndskraft.

– Det kan bero på att de blivit curlade, man är inte beredd på att möta motstånd och besvikelser, säger Kim.

Wake me up har fått stort genom slag och redan finns det intresse från personer som vill lansera appen i Norge och Finland.

– Jag tror det är rätt i tiden, vilket jag även märker på att det är många coacher som vill vara en del av Wake me up. Men det är viktigt att säga att det här inte handlar om sjukvård utan friskvård. Det är en klapp på axeln, en spark i baken och samtidigt en varm kram, avslutar Kim.

Vi är GBG