Ny bäck ska göra dagvatten till badvatten

En ny konstgjord bäck kan höja kvaliteten på vattnet i Askimsviken samt bidra till en starkare biologisk mångfald i området.

  • Publicerad 10:00, 2 okt 2017

– Det är ett mycket naturligare sätt än att leda vatten i ett rör, säger Ingela Gustafsson, enhetschef på naturenheten park- och naturförvaltningen.

Arbetet med den konstgjorda bäcken påbörjades redan i mars i år och nu är den i stort sett klar och redo att leda vatten. Men än så länge är den torrlagd och så kommer den antagligen att vara fram till vintern så vida det inte kommer några större regnoväder.

– På vintern blir det mer vatten i bäckarna för då tar inte träd och växter upp lika mycket vatten som de gjort under sommaren, berättar Jeremy McClure, naturförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Syftet med den nya bäcken är att leda bort regn- och smältvatten och avlasta trycket på ledningsnätet i staden.

– När det regnar mycket kan man ofta se att våra vanliga dagvattenbrunnar inte hinner få bort allt och det här vattnet är ofarligt så därför kan vi leda ut det i havet. När vattnet rinner genom bäckarna så renas det på vägen vilket skulle kunna leda till att vattenkvalitet i Askimsviken blir bättre, säger Ingela Gustafsson.

Det är inte bara kvalitet på vattnet som gynnas av bäcken. Genom att använda sig av vattendrag i ställer för rör i marken bidrar man även till en ökad biologisk mångfald bland djur och växter.

– Skickar man vattnet genom ett rör så är de biologiska poängen likan med noll, avslutar Ingela Gustafsson.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00