Ny bäck ska göra dagvatten till badvatten

En ny konstgjord bäck kan höja kvaliteten på vattnet i Askimsviken samt bidra till en starkare biologisk mångfald i området.

  • Publicerad 10:00, 2 okt 2017

– Det är ett mycket naturligare sätt än att leda vatten i ett rör, säger Ingela Gustafsson, enhetschef på naturenheten park- och naturförvaltningen.

Arbetet med den konstgjorda bäcken påbörjades redan i mars i år och nu är den i stort sett klar och redo att leda vatten. Men än så länge är den torrlagd och så kommer den antagligen att vara fram till vintern så vida det inte kommer några större regnoväder.

– På vintern blir det mer vatten i bäckarna för då tar inte träd och växter upp lika mycket vatten som de gjort under sommaren, berättar Jeremy McClure, naturförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Syftet med den nya bäcken är att leda bort regn- och smältvatten och avlasta trycket på ledningsnätet i staden.

– När det regnar mycket kan man ofta se att våra vanliga dagvattenbrunnar inte hinner få bort allt och det här vattnet är ofarligt så därför kan vi leda ut det i havet. När vattnet rinner genom bäckarna så renas det på vägen vilket skulle kunna leda till att vattenkvalitet i Askimsviken blir bättre, säger Ingela Gustafsson.

Det är inte bara kvalitet på vattnet som gynnas av bäcken. Genom att använda sig av vattendrag i ställer för rör i marken bidrar man även till en ökad biologisk mångfald bland djur och växter.

– Skickar man vattnet genom ett rör så är de biologiska poängen likan med noll, avslutar Ingela Gustafsson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Sökes: Statister till norsk storfilm

Ta chansen till en tidsresa för en dag Norska storfilmen "Det största brottet" spelas just nu in i Göteborg. Filmen har mängder med statister. Men nu söker teamet fler. Allt för en boxningslandskamp som kräver en manlig publik. Så ta...söndag 16/2 15:00

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57