NY BOSTADSSAJT. Homeq är en ny bostadssajt som samlar privata fastighetsvärdar för bostadssökande efter att Boplats har blivit helt kommunal i driften. Foto: Hans Engbers

Ny bostadssajt i Göteborg

Efter årsskiftet blev Boplats helt kommunalt och kravet på kötid stärktes. Nu lanseras en bostadssajt för privata hyresvärdar som väljer att lämna Boplats.

  • Publicerad 17:57, 8 jan 2019

Efter ett politiskt beslut omvandlas nu Boplats från marknadsplats till kommunal bostadsförmedling. Det innebär bland annat att alla hyresvärdar som annonserar lägenheter via Boplats - oavsett om de är privata eller kommunägda - måste följa kötiden.

Som en reaktion lanserar nu branschorganisationen Fastighetsägarna GFR - som stod som ägare till en tredjedel av Boplats - en ny bostadssajt för privata värdar. En nyhet som GP var först med att berätta.

– Sajten Homeq är en ambition att hålla ihop den privata hyresmarknaden genom att erbjuda en väg in för bostadssökare. Vi har vänt oss mot att man måste gå strikt på kötid. Annars kommer Homeq var ungefär samma som Boplats var fram till nyår, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg.

Läs också: Guide: Så jagar du förstahandskontrakt i Göteborg

Sju år i kön hos allmänheten

Färska siffror från Boplats visar att kötiden för en hyresrätt hos allmännyttan - som rangordnar alla sökande efter kötid - är omkring sju år. Hos de privata hyresvärdar som inte har behövt rangordna efter kötid är väntan omkring fyra år.

Försvinner de privata hyresrätterna från Boplats riskerar kötiden att bli ännu längre på Boplats men enligt Rikard Ljunggren blir det inte färre lägenheter att söka i Göteborg.

– Antal lediga lägenheter blir inte färre för att kön blir längre utan flera privata lägenheter flyttas från Boplats till förhoppningsvis Homeq istället, säger han.

Boplats vd Maria Meyer-Martins överraskas inte heller av att kötiden på Boplats kan bli längre.

– Kön kommer att gå upp i vilket fall som helst tills vi nått jämvikt på bostadsmarknaden. Vi behöver många nyproducerade hyresrätter till hyror som människor har möjlighet att betala. Sedan beror på det på hur de olika privata väljer att agera. Vi har fått signaler att flera vill lämna oss men också signaler att vissa vill ha vår service och att rätt person får lägenheten. Vi står för transparens och allas lika behandling, säger hon.

Vilka kriterier kommer de privata hyresvärdarna att tillämpa?

–  Hushållsstorlek bland annat. En trea eller fyra kanske kan vara lämplig för en barnfamilj. Man måste naturligtvis ha förmågan att betala hyran också. Men det brukar inte vara mycket mer dramatiska krav än så, säger Rikard Ljunggren och tillägger:

– De som inte har haft så lång framförhållning har också möjlighet att få en lägenhet och med det ser ett stort samhällsvärde att värna.

Läs också: Annika, 63, riskerar förlora huset efter sambons död

Homeq - bostadssajt för privata hyresvärdar

homeq.se. är en bostadssajt som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR tillsammans med startup-företaget HomeQ Technologies står bakom.

Det är en kostnadsfri digital marknadsplats för lediga hyresrätter i hela regionen.

Utöver tillgång till en samlad marknadsplats får de privata hyresvärdarna även tillgång till ett digitalt verktyg som effektiviserar uthyrningsprocessen.

Visa merVisa mindre

Så förändras Boplats

Göteborgs kommunfullmäktige har beslutat att Boplats Göteborg ska bli en kommunal bostadsförmedling i likhet med förmedlingarna i Stockholm och Malmö.

Beslutet om att Boplats ska fungera som en bostadsförmedling innebär att alla privata och kommunala hyresvärdar som annonserar sina lägenheter via Boplats måste följa kötiden, efter att villkoren från hyresvärden har uppfyllts.

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20