NY BOSTADSSAJT. Homeq är en ny bostadssajt som samlar privata fastighetsvärdar för bostadssökande efter att Boplats har blivit helt kommunal i driften. Foto: Hans Engbers

Ny bostadssajt i Göteborg

Efter årsskiftet blev Boplats helt kommunalt och kravet på kötid stärktes. Nu lanseras en bostadssajt för privata hyresvärdar som väljer att lämna Boplats.

  • Publicerad 17:57, 8 jan 2019

Efter ett politiskt beslut omvandlas nu Boplats från marknadsplats till kommunal bostadsförmedling. Det innebär bland annat att alla hyresvärdar som annonserar lägenheter via Boplats - oavsett om de är privata eller kommunägda - måste följa kötiden.

Som en reaktion lanserar nu branschorganisationen Fastighetsägarna GFR - som stod som ägare till en tredjedel av Boplats - en ny bostadssajt för privata värdar. En nyhet som GP var först med att berätta.

– Sajten Homeq är en ambition att hålla ihop den privata hyresmarknaden genom att erbjuda en väg in för bostadssökare. Vi har vänt oss mot att man måste gå strikt på kötid. Annars kommer Homeq var ungefär samma som Boplats var fram till nyår, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg.

Läs också: Guide: Så jagar du förstahandskontrakt i Göteborg

Sju år i kön hos allmänheten

Färska siffror från Boplats visar att kötiden för en hyresrätt hos allmännyttan - som rangordnar alla sökande efter kötid - är omkring sju år. Hos de privata hyresvärdar som inte har behövt rangordna efter kötid är väntan omkring fyra år.

Försvinner de privata hyresrätterna från Boplats riskerar kötiden att bli ännu längre på Boplats men enligt Rikard Ljunggren blir det inte färre lägenheter att söka i Göteborg.

– Antal lediga lägenheter blir inte färre för att kön blir längre utan flera privata lägenheter flyttas från Boplats till förhoppningsvis Homeq istället, säger han.

Boplats vd Maria Meyer-Martins överraskas inte heller av att kötiden på Boplats kan bli längre.

– Kön kommer att gå upp i vilket fall som helst tills vi nått jämvikt på bostadsmarknaden. Vi behöver många nyproducerade hyresrätter till hyror som människor har möjlighet att betala. Sedan beror på det på hur de olika privata väljer att agera. Vi har fått signaler att flera vill lämna oss men också signaler att vissa vill ha vår service och att rätt person får lägenheten. Vi står för transparens och allas lika behandling, säger hon.

Vilka kriterier kommer de privata hyresvärdarna att tillämpa?

–  Hushållsstorlek bland annat. En trea eller fyra kanske kan vara lämplig för en barnfamilj. Man måste naturligtvis ha förmågan att betala hyran också. Men det brukar inte vara mycket mer dramatiska krav än så, säger Rikard Ljunggren och tillägger:

– De som inte har haft så lång framförhållning har också möjlighet att få en lägenhet och med det ser ett stort samhällsvärde att värna.

Läs också: Annika, 63, riskerar förlora huset efter sambons död

Homeq - bostadssajt för privata hyresvärdar

homeq.se. är en bostadssajt som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR tillsammans med startup-företaget HomeQ Technologies står bakom.

Det är en kostnadsfri digital marknadsplats för lediga hyresrätter i hela regionen.

Utöver tillgång till en samlad marknadsplats får de privata hyresvärdarna även tillgång till ett digitalt verktyg som effektiviserar uthyrningsprocessen.

Så förändras Boplats

Göteborgs kommunfullmäktige har beslutat att Boplats Göteborg ska bli en kommunal bostadsförmedling i likhet med förmedlingarna i Stockholm och Malmö.

Beslutet om att Boplats ska fungera som en bostadsförmedling innebär att alla privata och kommunala hyresvärdar som annonserar sina lägenheter via Boplats måste följa kötiden, efter att villkoren från hyresvärden har uppfyllts.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57