På gång. Samuel Haugstvedt, projektledare och Ida har mycket att stå i inför invigningen av MatRätt den 13 mars. Foto: Johanna Roos

Ny butik: De tar vara på matsvinnet

En ny mataffär i Icas gamla lokal på Flatås torg. Det har länge stått på flatåsbornas önskelista. Nu slår Räddningsmissionen upp dörrarna till Göteborgs första Social Supermarket, som kommer att sälja matsvinn.

  • Publicerad 11:39, 25 feb 2020

Förhoppningsvis når vi även ut till personer som vill göra medvetna val genom att köpa matsvinn, även de som har råd att handla i en fullgod matbutik.

Efter flera år har nu äntligen Riksbyggen tagit ner lappen med "ledig lokal" på Flatås torg.

Rimlig hyra, närhet till kollektivtrafik och anpassade lokaler gjorde att valet föll på Flatås Torg när Räddningsmissionen letade lokal till sin nya butik MatRätt, som invigs den 13 mars.

Konceptet startade som en franchise från Matmissionen i Stockholm och idén går ut på att sälja matsvinn till ett lågt pris i syfte att bekämpa matfattigdom.

– Maten kommer främst från grossister eller leverantörer direkt. Vi får även från någon enstaka butik och det vill vi gärna utöka, men genom grossister kan vi ha ett större utbud, säger Samuel Haugstvedt, projektledare för MatRätt.

Maten kan antingen ha kort datum, vara felbeställningar eller transportskadat.

– Det är ju matsvinn, men den är fräsch. Ibland kan det handla om något så simpelt som att ett företag valt att byta etiketter på en vara.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/flatas-torg-forfaller-trots-1300-nya-bostader/repsii!1g94wBRHcBksHGAaW2SU0A/

Nya hyresgäster. Räddningsmissionens butik MatRätt är Göteborgs svar på Matmissionen i Stockholm. Foto: Johanna Roos

Medvetna val

MatRätt kommer att bli Göteborgs första, vad man valt att kalla, Social Supermarket som i första hand riktar sig till personer med en begränsad ekonomi.

Alla som går på försörjningsstöd eller har en låg inkomst kan bli medlemmar och då handla till en tredjedel av priset.

– Förhoppningsvis når vi även ut till personer som vill göra medvetna val genom att köpa matsvinn, även de som har råd att handla i en fullgod matbutik, säger Samuel Haugstvedt.

Just nu håller man som bäst på att iordningställa lokalen, som också kommer att innehålla konferensavdelning.

– Vi kommer även att ha personer i arbetsträning och då behöver vi mer plats än bara butiksyta.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11