TAJT. För en cirka en månad sedan anlände den största tvärbalken. Foto: Göteborg Stad

NY CHANS: Se spanska stålet anlända till Göteborg

Ännu ett lass med spanskt stål är på ingång. Det är den sista tvärbalken till Hisingsbron som anländer till Frihamnen under helgen.

  • Publicerad 11:28, 20 dec 2019

För omkring en månad sedan anlände en 650 ton tung tvärbalk till Hisingsbron. Sedan dess har 22 av de totalt 42 sidospannen monterats och bron börjar ta form över älven.

Då kommer största stålbiten till Hisingsbron

– Monteringen har gått bra och vi har kunnat hålla det tempo som vi önskade. Det är stora delar som ska lyftas och sättas på plats, så det gäller att allt stämmer, säger Susanne Wiberg, projektledare, Hisingsbron, trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Till helgen är ytterligare stålbitar på intåg.

Det är finska skeppet Meri som kommer lastad med den andra tvärbalken och förväntas anlända till frihamnen lördag, 21 december.

På Annandagen passerar Meri vidare genom den öppnade Götaälvbron med bara 20 centimeters marginal på varje sida.

Skeppet ska dessutom backa genom bron för att sedan kunna lasta av den 650 ton tunga tvärbalken på den södra sidan om farleden.

Här kommer Hisingsbron – i bitar

Tipsar om utsiktsplats

Återigen tipsar trafikkontoret om bra utsiktsplatser för dem som vill ta en titt.

– Vi räknar med att öppna bron klockan åtta på annandagen. För den som vill följa Meris passage genom bron är P-arken vid Lilla Bommen en bra plats att stå på och sedan kan man gå runt till Gullbergsstrand, berättar Susanne Wiberg och tillägger:

– För dem som är i Göteborg under julen kan jag rekommendera en promenad upp på Götaälvbron under mellandagarna. Det kommer att vara mycket aktivitet i arbetsområdet när tvärbalken ska lastas av från skeppet, passas in på betongfundamentet och gjutas fast.

Lastbilstransport anländer i jul

I samma veva anländer dessutom en lastbilstransport från Sevilla i Spanien med toppar till de pelare som ska monteras på kollektivtrafikbron.

– Vi börjar montera pelartopparna direkt när leveransen har kommit. Det är den första stora milstolpen för kollektivtrafikbron, så projektet får två fina julklappar i år.

Äntligen: Nu kan Hisingsbron färdigställas

Då kommer balken:

Lördagen den 21 december: Meri, det finska fartyget som transporterar tvärbalken till Hisingsbron, anländer på eftermiddagen och lägger till vid kajplats 113 i Frihamnen. Fyra multiwheelers körs ombord på fartyget och förberedelser görs inför monteringen.

Torsdagen den 26 december (Annandag jul): Fartyget Meri lämnar kajen i Frihamnen på morgonen och lägger sig i älven i väntan på att Götaälvbron kan öppnas. Bron stängs av för samtliga trafikslag under hela broöppningen när Meri backar genom Götaälvbron. Farleden stängs av för all annan sjötrafik från klockan 8.00.

Fredagen den 27 december: Tvärbalken rullas över från Meri med multiwheelers och placeras med millimeterprecision på brostöd nummer 15 söder om farleden. Montage av tvärbalken påbörjas. Meri passerar genom Götaälvbron innan klockan 18, då farleden öppnas för sjöfarten. Under broöppningen stängs Götaälvbron för samtliga trafikslag.

Övrigt: Farleden stängs av för all sjötrafik, även fritidsbåtar, i två dagar. Förtöjningslinor till fartyget som transporterar tvärbalken kommer att spännas tvärs över farleden och det innebär att ingen trafik kan passera på älven.

Visa merVisa mindre