Ny linje. Restiden för ett containerfartyg från Göteborg till New York är elva dagar. Foto: Göteborgs hamn

Ny direktlinje ska stärka svenska handeln

Containertrafiken i Göteborgs hamn kommer i slutet av mars att utökas. Då startar nämligen en direktlinje till två hamnar i USA.

  • Publicerad 14:10, 26 mar 2022

Med start 31 mars kommer containerrederiet Mediterranean Shipping Company, MSC, att börja trafikera en ny direktlinje mellan Göteborgs hamn och USA.

Rutten startar i Litauen och stoppar i polska staden Gdynia innan den når Göteborg. Därefter ska containerfartygen segla till tyska Bremerhaven innan det är dags att ta sig ut till Atlanten och över till New York. Turen fortsätter sedan till Philadelphia för att sedan åka tillbaka mot Europa.

– USA är Sveriges största exportmarknad utanför Europa, och dessutom en växande marknad. Den här direktlinjen är ett otroligt välkommet tillskott som ytterligare stärker Göteborgs hamn som garanten för näringslivets access till omvärlden, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

La ner efter 50 år

MSC:s nya direktlinje är inte den första som trafikerat sträckan.

I 50 år, fram till 2018, hade rederiet Atlantic Container Line, ACL, en liknande förbindelse. Att rederiet valde att stänga sin direktlinje mellan USA och Göteborgs hamn beskrevs då som ett "chockerande" besked i Sjöfartstidningen.

Att det nu på nytt blir en direktlänk mellan Sverige och USA är viktigt ur flera aspekter. När transporttider kapas och risken för förseningar minskar ökar det konkurrenskraften för svensk industri och handel.

Vi är GBG