Reporter och producent. Martin Jönsson ligger bakom P1 Dokumentärs nya miniserie om drogerna i västra Göteborg. Foto: Sveriges radio

Ny dokumentär om drogerna i västra Göteborg

På tisdag den 11 februari lanserar P1 Dokumentär en ny miniserie i tre delar om drogernas väg genom Göteborgs västra stadsdelar – från den utsatta förorten till villaidyllen.

  • Publicerad 09:33, 11 feb 2020

Polisen säger att man ser tydliga kopplingar mellan knarket i Billdal och Tynneredsgängen.

Vittne. Pouja, uppvuxen i Tynnered och vittne till dubbelmord på lekplatsen. Foto: Sveriges radio

Dokumentären handlar om unga och droger, men på grund av västra Göteborgs speciella geografi kommer även klass, pengar och utbildning in i bilden.

– Man har Tynnered, som är ett utsatt område, vägg i vägg med Göteborgs finaste stadsdelar och det är spännande, säger Martin Jönsson, reporter och producent till dokumentären som sänds i tre delar i Sveriges Radio P1 med start nu på tisdag den 11 februari.

Här slår polisen till mot knarket

Kan gå snabbt

Det är framför allt två saker som påverkat honom extra mycket genom arbetet med dokumentären.

– Dels när jag träffat föräldrar i Hovås, Askim och Billdal och fått veta hur snabbt det kan gå för ungdomar att halka in i ett missbruk. Det kan gå på en sommar.

– Dels så reagerade jag på hur alla unga i Tynnered drabbas av kriminaliteten, även 14-15-åringar som sköter skola och spelar fotboll. Nästan alla jag pratat med där har bevittnat skottlossningar. En del har själva blivit hotade med pistol.

Spriten flödar bland unga Askim

Om man köper droger, vad har man då för del i gängkonflikterna?

– Självklart har man en del eftersom man finansierar det. Polisen säger att man ser tydliga kopplingar mellan knarket i Billdal och Tynneredsgängen.

Martin Jönsson vill i dokumentären inte bara spegla det negativa. I sista delen lyfter han även de goda krafterna i samhället.

– Jag vill spegla det på ett komplext sätt . Bland annat upplever jag att det bland Tynneredsungdomarna, trots droger och kriminalitet, ändå finns en stolthet över vart man kommer ifrån.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00