Reporter och producent. Martin Jönsson ligger bakom P1 Dokumentärs nya miniserie om drogerna i västra Göteborg. Foto: Sveriges radio

Ny dokumentär om drogerna i västra Göteborg

På tisdag den 11 februari lanserar P1 Dokumentär en ny miniserie i tre delar om drogernas väg genom Göteborgs västra stadsdelar – från den utsatta förorten till villaidyllen.

  • Publicerad 09:33, 11 feb 2020

Polisen säger att man ser tydliga kopplingar mellan knarket i Billdal och Tynneredsgängen.

Vittne. Pouja, uppvuxen i Tynnered och vittne till dubbelmord på lekplatsen. Foto: Sveriges radio

Dokumentären handlar om unga och droger, men på grund av västra Göteborgs speciella geografi kommer även klass, pengar och utbildning in i bilden.

– Man har Tynnered, som är ett utsatt område, vägg i vägg med Göteborgs finaste stadsdelar och det är spännande, säger Martin Jönsson, reporter och producent till dokumentären som sänds i tre delar i Sveriges Radio P1 med start nu på tisdag den 11 februari.

Här slår polisen till mot knarket

Kan gå snabbt

Det är framför allt två saker som påverkat honom extra mycket genom arbetet med dokumentären.

– Dels när jag träffat föräldrar i Hovås, Askim och Billdal och fått veta hur snabbt det kan gå för ungdomar att halka in i ett missbruk. Det kan gå på en sommar.

– Dels så reagerade jag på hur alla unga i Tynnered drabbas av kriminaliteten, även 14-15-åringar som sköter skola och spelar fotboll. Nästan alla jag pratat med där har bevittnat skottlossningar. En del har själva blivit hotade med pistol.

Spriten flödar bland unga Askim

Om man köper droger, vad har man då för del i gängkonflikterna?

– Självklart har man en del eftersom man finansierar det. Polisen säger att man ser tydliga kopplingar mellan knarket i Billdal och Tynneredsgängen.

Martin Jönsson vill i dokumentären inte bara spegla det negativa. I sista delen lyfter han även de goda krafterna i samhället.

– Jag vill spegla det på ett komplext sätt . Bland annat upplever jag att det bland Tynneredsungdomarna, trots droger och kriminalitet, ändå finns en stolthet över vart man kommer ifrån.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57