Elektrifieras. Båten på linje 296 ska byggas om och bli eldriven i december 2023. Foto: Västtrafik

Ny elfärja till Öckerö på gång

En elfärja kommer att trafikera vattnet mellan Öckerö och Grötö. Det är båtlinje 296 som från och med nästa vinter behöver ladda batterierna.

  • Publicerad 12:02, 1 sep 2022

Färjetrafiken mellan Öckerö och Grötö kommer att elektrifieras från och med december nästa år.

– Nu blir färjetrafiken mellan Öckerö och Grötö både renare och tystare. Det är en del av Västtrafiks målmedvetna arbete för att minska våra utsläpp och skynda på omställningen till en mer hållbar kollektivtrafik. Den ombyggda färjan kommer också innebära en behagligare resa för våra resenärer och personal, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik i ett uttalande.

Laddas dag och natt

Det är det befintliga fartyget som kör på linjen idag, MS Burö, som ska byggas om till eldrift av Öckerö Rederi AB som vann upphandlingen.

Batterierna i den ombyggda elfärjan kommer att laddas både dag- och nattetid när fartyget lägger till vid Öckerö färjeläge. Elen som laddar färjan kommer att vara märkt med Bra Miljöval och vara helt förnybar.

Avtalet, värt 240 miljoner kronor, mellan Västtrafik och Öckerö Rederi AB sträcker sig från år 2023 till 2038.

Färjetrafiken

Trafiken som kör mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att fortsätta som tidigare från trafikstarten 2023. Mindre justeringar av tidtabellen kommer att göras för att bättre optimera laddningen av färjan.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00