Ny festival för gatufoto intar Ringön

Med Gothenburg Street Photo Festival hoppas arrangörerna att fler ska få upp ögonen för gatufotografi. Nu bjuder de in till en tvådagarsfestival på Ringön.

  • Publicerad 18:20, 15 sep 2021

Gatufoto handlar inte om att arrangera bilder utan det ska vara en dokumentation av livet som pågår.

Att våga lyfta kameran mot okända människor och fånga ögonblicket. Det är grunderna i gatufotografi. Med en helt ny festival, som är den första i sitt slag i Skandinavien, vill Anna Lithander och hennes medarrangörer sätta gatufotografi i fokus.

– Vi var ett gäng entusiaster som i oktober förra året började fundera på hur vi skulle kunna utveckla Göteborgs och Sveriges gatufotoscen och få fler intresserade av genren. Gatufotofestivaler finns över hela världen och vi insåg att vi ville skapa vårt eget arrangemang, berättar Anna Lithander.

Hon står, tillsammans med de lika stora fotoentusiasterna Jari Kokko, Eva Boije af Gennäs, Claes Hillén och Mats Alfredsson, bakom Gothenburg Street Photo Festival. Gruppen träffades genom sitt gemensamma intresse.

– Göteborg har ett stort nätverk av gatufotografer och det finns grupper på Facebook där man drar ihop ”photowalks” och går runt på stan och fotar tillsammans.

UPPTÄCK MER: GöteborgDirekts guide till kultur och nöje

"Helt fantastiskt"

Själv väcktes hennes intresse för ett par år sedan.

– Jag gick på en gatufotoutställning och blev hänförd av bilderna. De var full av färger och människor och bilderna hade fångat stunder av glädje, sorg och kaos. Det var helt fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Nästa resa jag var ute på började jag tänka på ögonblick och hur människor reagerar, snarare än att fota vyer och monument. Gatufoto handlar inte om att arrangera bilder utan det ska vara en dokumentation av livet som pågår.

Vega bryggeri blir festivalscen

Festivalen ska äga rum den 17-18 september. Det blir två dagar fyllda av föreläsningar, en utställning och mingel. Allt inom Vega bryggeris väggar. Utställningen är öppen för alla, men för föreläsningarna krävs biljetter.

– Det var ett högt tryck på biljetterna, vilket är väldigt kul. Dock är de redan utsålda men det går att köpa entrébiljett till utställningen på plats och titta på de foton som tävlar i festivalens tävling.

Återkommande arrangemang

Tanken är att skapa en festival som ska återkomma årligen. Den nystartade föreningen Göteborgs Gatufotoförening som ligger bakom festivalen kommer att vara verksam under hela året och bjuda på fler event.

– Vi vill gärna att det ska bli en internationell festival, men influenser från olika håll. Och vi hoppas att årets festival blir precis så häftig som vi hoppas att den kommer att bli, säger Anna Lithander.

Tips för gatufoto:

• Gå till ställen där det rör sig mycket folk som Järntorget, Långgatorna, Avenyn eller Centralstationen. Observera det som händer på platsen och försök fånga ögonblicken.

• Det tekniska är absolut inte det viktigaste, men det är bra att kunna grunderna i kamerans inställningar för att lyfta bilden.

• Våga. Att fota människor på allmän plats med ett konstnärligt (ej kommersiellt) syfte är tillåtet.

***********************************************************

Festivalen på Ringön pågår 17-18 september.

Visa merVisa mindre

Tillfälligheter. Claes Hilléns foto "In the Cage" visar att en helt vardaglig scen kan få en extra dimension om man har ögat med sig. Foto: Claes Hillén

Ögonblicksbild. "Med foten på gatan" av Jari Kokko. Foto: Jari Kokko

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00