Ny flexlinje ska ta dig till graven

Bristande kollektivtrafik ska inte få stå i vägen för sorgearbetet. Det menar en enig trafiknämnd som nu röstat igenom en mötesplats för flexlinjen vid bland annat Billdals kyrkogård.

  • Publicerad 09:41, 9 nov 2021

Det är en seger för alla göteborgare och anhöriga, för att underlätta deras sorgearbete.

Tillgängligheten till Billdals kyrkogård är idag begränsad för den som inte har tillgång till bil.

I förra veckan beslutade en enig trafiknämnd, efter ett yrkande från S, V och MP, att Billdals kyrkogård ska inkluderas som en ny mötesplats för flexlinjen.

Nyligen beslutades om att utöka flexlinjen med fyra nya mötesplatser för att öka tryggheten och tillgängligheten till stadens begravningsplatser, men då fanns inte Billdal inkluderad.

– Det är viktigt att utifrån ett tillgänglighetsperspektiv för människor i stunder av sorg, att kunna sörja med vänner och familj och inte behöva hålla på med krånglig kollektivtrafik. Det är ju inte alla som har tillgång till bil, säger Blerta Hoti (S), ledamot i trafiknämnden.

Efter stöket: Nu ska kyrkogårdarna bli trygga

Underlätta sorgearbetet

I yrkandet menar partierna att ett argument för att även inkludera Billdals kyrkogård är att där också finns en muslimsk begravningsplats och gravplatser för Ahmadiyya-samfundet.

Därför ska man nu ge i uppdrag till trafikkontoret att genom flexlinjen säkerställa så att göteborgare av olika religiösa samfund ska få en mer tillgänglig kollektivtrafik för besök av sina anhörigas begravningsplatser.

– Det blev vi väldigt glada för. Det är en seger för alla göteborgare och anhöriga, för att underlätta deras sorgearbete, säger Blerta Hoti.

När en utökad flexlinje kan bli verklighet är ännu för tidigt att säga.

Trångt på kyrkogården – behövs 30 hektar i Göteborg

Fakta: Flexlinjen

Flexlinjen är en del av kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Du bokar din resa i förväg och blir därmed garanterad en sittplats. För att resa med flexlinjen behöver du anmäla dig som resenär. Har du färdtjänsttillstånd behöver du inte anmäla dig.

Vi är GBG

    Vi är GBG