ZON. Gothenburg Green City Zone blir en testzon för framtidens transportsystem. Foto: Business Region Göteborg

Ny grön zon ska minska utsläppen i Göteborg

Göteborg siktar på att bli en klimatneutral stad 2030. Nu initieras arbetet med en grön zon rakt igenom staden.

  • Publicerad 13:28, 14 jan 2021

Göteborgs stad har tillsammans med andra kommuner, myndigheter och organisationer skrivit på en avsiktsförklaring om ett klimatavtryck nära noll 2030.

Göteborg antar utmaningen – fossilfria transporter 2030

– Vi har kommit till insikten att det bara är nio år kvar innan hållbarhetsmålen, som bland annat handlar om ett utsläppsfritt transportsystem, ska vara klart. Då måste vi jobba tillsammans för att ta fram attraktiva lösningar som möjliggör omställningen, säger Maria Strömberg på Business Region Göteborg.

Nu startar satsningen Gothenburg Green City Zone, som drogs igång av kommunen i form av Business Region Göteborg, Volvo Cars och RISE. Målet är en helt grön zon mellan Lindholmen på Hisingen och Forsåker i Mölndal med helt utsläppsfria transporter 2030.

– Det här initiativet är helt i linje med vårt företags syfte. Vi vill vara med och skapa framtidens städer och säkerställa att de är beboeliga och attraktiva. Det här initiativet ger oss möjligheten att göra det och samtidigt ta ansvar för vår hemstad, säger Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars, i ett uttalande.

För att klara målet krävs nya samarbeten mellan kommunen, företag, universitet och vanliga göteborgare.

– Det är områden där det bor många och det finns många företag. Alla behöver fundera på sin egen omställning. Här erbjuds samarbeten, stöd och hjälp, säger Maria Strömberg.

Innebär klimatneutrala transporter dyrare transporter för företagen i stan?

– Det behöver det inte göra. Tvärt om tror vi att genom att samla aktörer och se på deras gemensamma logistikbehov kan man i samverkan snarare minska kostnaderna, säger Maria Strömberg.

Hon förtydligar att Gothenburg Green City Zone inte är en förbudszon där bensin- och dieselbilar stängs ute.

– För det krävs ett politiskt beslut och det ligger inte i dag. Det kommer inte sättas upp några skyltar. Det här handlar snarare om att skapa en attraktiv möjlighet som ska öka utbudet av transportmöjligheter som kommer göra det lättare att göra hållbara val.

Hur kommer göteborgarna märka av den här satsningen?

– De kommer inte märka av något dag ett. Men framöver kommer fler spännande attraktiva transportmöjligheter erbjudas. Sannolikt kommer det också erbjudanden om pendelparkeringar som erbjuder utsläppsfria transporter till centrala stan. Det är sånt vi jobbar fram.

Maria Strömberg lyfter exemplet med samverkansprojektet ElectriCity som drog igång med eldrivna ledbussar på linje 55 för sex år sedan men som nu mynnat ut i att Västtrafik har Nordens största elektrifierade fordonsflotta.

34 busslinjer blir helt elektrifierade i december

– Det börjar ofta i samarbeten mellan olika aktörer där man inte har hela kartan framför sig, men där man landar i innovation och förändring över tid, säger Maria Strömberg.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20