Snabbare utryckning. De kommunala gränserna ska lösas upp för att ge snabbare hjälp. Foto: Wikimedia

Ny larmhantering ska förbättra räddningstjänsten

Larmcentralen i Storgöteborg ska ta över larmhanteringen för Alingsås och Vårgårda med start nästa år. Tanken är kunna göra snabbare utryckningar.

  • Publicerad 07:53, 18 apr 2017

Det rör sig om närmare 1 miljon invånare i det nya upptagningsområde som larmcentralen kommer ansvara för nästa år. Storgöteborg innefattar Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille, Lerum och Kungsbacka. Rent konkret innebär det ca 2000 fler samtal per år, enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten.

– Vi är klarar den omställningen, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.

Planerna har redan påbörjats och sträcker sig fram till 2019 då ett helt gemensamt operativt ledningssystem ska etableras i Göteborgsregionen. Nästa år ansluts Alingsås-Vårdgårda och därefter kommer även Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Lilla Edet anslutas till Storgöteborg under 2019. Målet är att resurser inte ska vara låsta till kommunala gränser, vilket försvårar räddningsarbetet, enligt Lars Klevensparr.

– Det gör att vi kan ha mer fokus på den som råkat ut för en olycka. Det spelar ju ingen roll för den drabbade om det står Lerum eller Alingsås på fordonet som rycker ut.

Anders Gärdehag är stabschef på ledningscentralen i Göteborg och han delar i stora drag Lars Klevensparrs syn på omdaningen.

Hur påverkar detta operatörernas arbete?

– Vi har haft diskussioner med operatörerna här på kontoret och vår målsättning är att vi ska klara detta. Hur stor påverkan blir för våran del vet vi inte än, säger han.

Exakt hur de nya orterna ska inkluderas i ledningscentralens verksamhet är inte heller fastställt, enligt Anders Gärdehag. Det är svårt att säga hur stor belastningen blir.

Finns inte risken att Göteborgs larmcentral blir överbelastad?

– Det är ju en farhåga. Jag har full förståelse för att det finns en oro men jag tror att vi är rustade för detta, säger han.

Räddningstjänsten Storgöteborg

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) är ett kommunalförbund med sex medlemskommuner, Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum, sammanlagt 780 000 invånare. I dessa kommuner svarar vi för räddningstjänst och förebyggande brandskydd

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG