Kreatör. Designern Joakim Thedin jobbade som producent på 80-talet och hittade gammalt material med Freddie Wadling i sina gömmor. Foto: Kai Martin

Slutet. Freddie Wadling ett år innan sin bortgång i juni 2016. Foto: Kai Martin

Ny musik med Freddie Wadling

Freddie Wadling avled för tre år sedan. Men hans musik lever. Nu ges hittills outgiven musik ut – 32 år efter att de spelades in.

  • Publicerad 17:41, 4 jul 2019

"Freddie är i sitt esse!"

Under 80-talet var Freddie Wadling synnerligen kreativ. Förutom sitt eget band Cortex spelade han och gjorde musik i banden Blue for Two och Fläskkvartetten.

1987 arbetade han också på ett soloalbum där producenten Joakim Thedin var involverade. Av olika anledningar dog projektet och inspelningarna packades ner i lådor för att glömmas bort.

– Men i samband med att jag flyttade från min lokal hittade jag dem och min gamla bandspelare. En unik som det bara finns två versioner av i Europa. Men den var i dåligt skick, så jag kunde inte spela min tejper på den, förklarar Joakim Thedin.

Sökt med ljus och lykta

Han sökte med ljus och lykta efter någon som med känsliga fingrar kunde renovera apparaten, men utan att lyckas.

– Av en slump kom jag i kontakt med Kållered radio & tv, som hade ett helt lager med gamla prylar. Där fixade man bandspelaren, som bland annat fick nya drivremmar. Jag hoppades att det inte skulle kosta för mycket, säger Joakim Thedin, som såg tusenlapparna fladdra iväg.

– Så får jag besked att den är klar till en kostnad av 800 kronor. Fantastiskt!

Med det kunde också arbetet med de 30 år gamla inspelningarna med Freddie Wadling ta fart igen.

Tillsammans med producenten Magnus "Nypon" Nyberg har ljudbilden rensats, Freddie Wadlings röst har med teknikens hjälp lyfts fram och instrumentella pålägg har gjorts.

– Det här är låtar som får honom att sticka ut, menar Joakim Thedin.

"Freddie i sitt esse"

Han berättar om inspelningarna som då, 1987, var en smula kaotiska med musiker som inte alltid hade fokus på sin uppgift.

– Men Freddie är i sitt esse, säger Joakim Thedin förtjust.

Låtarna "Heartbeat" och "Dead of the night" ges ut under Way out West.

– Dels blir det en release den 8 augusti, sedan blir det en speciell Freddie Wadling-dag och en fotoutställning med honom i fokus med bilder av bland andra Annika von Hausswollf och Henrik Rylander, säger Joakim Thedin.

Freddie Wadling

Var: Musiker, låtskrivare, sångare, konstnär, skådespelare och kreatör från Göteborg. Född 1951, 2 augusti. Avled 2 juni 2016. Fick sitt genombrott i den svenska punkeran i slutet på 70-talet i bandet Liket Lever. Bildade senare legendariska Cortex på 80-talet. Under samma årtionde bildade han Blue for Two med producenten Henryk Lipp. Sent 80-tal blev han sångare i Fläskkvartetten för att allt mer odla sin solokarriär. Var fram till sin död kreativ i bland annat bandet The Kingdom of Evol.

Aktuell: Med låtarna "Heartbeat" och "Dead of night" som spelades in 1987, men som nu restaurerats och producerats för utgivning under Way out West 8–10 augusti.

Vi är GBG

    Vi är GBG