Tryggare. Hagalund ska bli en tryggare plats att besöka genom mer polisiär närvaro. Foto: Leif Oldenburg

Ny plan ska göra Hagalund tryggare

Mycket kan göras för att Hagalund ska bli ett tryggare område att vistas i. Det menar bland annat Solna stad och kommunpolisen som är del av en ny trygghetssatsning.

  • Publicerad 16:36, 1 jun 2020

För knappt två år sedan genomfördes en trygghetsanalys av Stiftelsen Tryggare Sverige på uppdrag av bostadsbolaget Rikshem. Då konstaterades bland annat utmaningar när det gällde brott och otrygghet i Hagalund.

Nu har flera aktörer, bland andra bostadsbolag Solna stad och lokalpolisen (se faktaruta), tecknat ett avtal för platssamverkan Hagalund för att komma tillrätta med problemen.

Det bygger på en ökad närvaro som i förlängningen ska bidra till att öka tryggheten i området.

– Polisens roll är trygghetsfrågan. Vi hoppas att det här kan ge ett öppnare och mer livligt Hagalund. Det är jättebra att flera samverkar, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis.   

Långsiktig plan

Nu har fyra fokusområden tagits fram (se faktaruta) som ligger till grund för en konkret handlingsplan med åtgärder fram till 2022.

Redan nu finns förslag på vad som skulle kunna bidra till ett tryggare Hagalund. Exempel på sådant är bättre renhållning, sociala aktiviteter för boende, ett trygghetskontor i Hagalunds centrum och områdesvandringar.

– Kontoret ligger vid torget i fäktningslokalen. Samarbete med föreningslivet är en viktig del i det här och förhoppningsvis kan de sociala aktiviteterna komma igång efter sommaren. Det beror lite på corona när vi kan komma igång, säger Jerry Elmqvist.

Planen är sedan att boende och folk som rör sig i området ska kunna komma med idéer på aktiviteter och satsningar på området.

Fokusområden

I projektet platssamverkan Hagalund finns fyra fokusområden: helt, rent och snyggt, säkert och tryggt, tillgänglighet samt offentlig miljö.

Medverkande: bostadsbolaget Rikshem, Solna stad, lokalpolisen, Signalisten, bostadsrättsföreningen Hagalunden och Hagalunds samfällighetsförening.

Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11