BYGGE. Göteborg är inne i en intensiv byggperiod. Foto: Bo Johansson

Ny rapport: Göteborgarna minst nöjda med sin stad

Göteborg hamnar sist på listan över hur nöjda invånarna är med sin stad inom hållbarhet, stadsplanering och stadsutveckling. Det framgår i en ny Sifo-undersökning.

  • Publicerad 06:10, 16 maj 2020

Jag kan tänka mig att Västlänkendebatten påverkar en del i detta också.

Stadsarkitekt. Björn Siesjö. Foto: Beatrice Törnros

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I Samhällsbarometern, från PE Teknik och Arkitektur, har 4 600 svenskar i landets tolv största städer fått betygsätta sin stad i frågor som rör stadsplanering, hållbarhet och stadsutveckling.

Lund, Örebro och Norrköping får högst index i rapporten medan Göteborg hamnar i botten.

– Jag tänker att det stämmer. Göteborg är en väldigt bilplanerad stad. Det är inte speciellt hållbart, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Tycker du att stadsplanerarna i Göteborg har sämre förutsättningar än vad man har i andra städer?

– Det kan man väl säga i det befintliga vi utgår ifrån. Göteborg är planerad för bilar snarare än människor. Det gör Göteborg också till en glesare stad, en stad som det är svårare att leva i utan bil. Det blir långt mellan människor.

Vi är inne i en intensiv byggperiod i Göteborg just nu. Kan staden ha drabbats av växtvärk – att göteborgarna inte riktigt hänger med?

– Vi är i en fas där många av projekten som planerades när jag tillträdde 2012 är i full gång. Jag upplever snarare att folk blir mer positiva när de ser att det händer saker. Att man var mer negativ innan, säger Björn Siesjö.

Bara sju procent av göteborgarna tycker att invånarna kan påverka stadens utveckling. Det är den lägsta siffran bland alla städer i undersökningen.

– Det är förfärligt dåligt att man tycker så. Det kan bero på att det är svårt att få en överblick över vad man vill med staden. Sedan har vi kanske en tradition att inte involvera medborgarna sedan Göran Johanssons tid och tillbaka. Men att det var så pass få som tycker så nu förvånar mig lite, säger Björn Siesjö.

Tycker du att ni är bra på att involvera göteborgarna i stadsplaneringen?

– Bra vet jag inte, men vi har blivit bättre. Jag kan tänka mig att Västlänkendebatten påverkar en del i detta också.

Knappt tre av tio upplever att stadens utformning är modern och nyskapande och endast var tredje göteborgare tycker att staden erbjuder en bra blandning av boendeformer för alla stadens invånare.

Mer positivt är att sex av tio tycker att de bor i en vacker stad och hela 77 procent tycker att det finns gott om grönområden och parker som är tillgängliga för alla. Dock upplever bara 45 procent av göteborgarna att de känner sig trygga i sin stad.

– Trygghet handlar mycket om befolkade stadsdelar. Många ögon på gatan. Så det är något som försämras i en bildominerad stad med mycket asfalt. Samtidigt ska man komma ihåg att trygghet är upplevd säkerhet, inte den faktiska säkerheten. Men folks känsla är väldigt viktig, säger Björn Siesjö.

Om rapporten

Antal respondenter: 4 602 (cirka 350 göteborgare)

Demografi: Kvinnor och män mellan 18–74 år

Topplistan: Lund, Örebro, Norrköping, Malmö, Helsingborg, Linköping, Umeå, Jönköping, Stockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg

Initiativtagare: PE

Genomförd av: Kantar Sifo

Undersökningsperiod: 9 till 16 januari 2020

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

"Att köra digitalt tjänar inte vårt syfte" Göteborg får klara sig utan Kulturkalaset i år. I stället läggs extra krut på Julstaden med en kulturhelg, om situationen tillåter.onsdag 3/6 17:18

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubliéet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11