Bilen i centrum. "Färre bilar är ett måste om vi ska nå våra klimatmål, och en förutsättning för en hållbar stadsutveckling" menar Mette Ramquist, Presschef på Västtrafik.. Foto: mostphotos

Ny rapport: Många vill fortsätta åka bil

Invånarna i Västsverige vill att det satsas mer på kollektivtrafik. Samtidigt är bilens ställning fortsatt stark. 54 procent tycker att det är mest prisvärt att köra bil. Det visar Västtrafiks årliga attitydundersökning, Hållplats 2021.

  • Publicerad 05:30, 15 sep 2021

Svaret på klimathotet aldrig kan vara fler bilar på våra vägar.

För fjärde året i rad har Västtrafik frågat drygt 4 000 västsvenskar hur de ser på sitt resande idag och i framtiden. Två av tre svarar att de vill att samhället ska investera mer i kollektivtrafiken. Samtidigt anser 54 procent att det är mest prisvärt att köra bil, jämfört med 30 procent som tycker det är mest prisvärt att resa kollektivt.

Är det för dyrt att åka kollektivt?

– Tittar vi på samhällskostnaden för biltrafiken och räknar in negativa hälsoeffekter och miljöpåverkan så kanske vi snarare ska ställa oss frågan: Är det för billigt att åka bil? svarar Mette Ramquist, Presschef på Västtrafik.

Västtrafiks utmaning: Så ska flera välja kollektivt

– Det är uppenbart att det inte bara handlar om den reella kostnaden i kronor, då det i de allra flesta fall är mycket billigare att åka kollektivt, utan om vilka faktorer som individen kopplar till prisvärdhet. Även andra värden, som till exempel status, flexibilitet, bekvämlighet eller livspusslet i stort, vävs in i svaren.

Av de 4 000 tillfrågade i undersökningen är det 82 procent som har en eller flera bilar i hushållet. 59 procent säger att de åker bil för att de gillar det.

Och ingenting tyder på att antalet bilar på vägarna kommer att minska. Tvärtom. Andelen som tror på ett ökat resande med egen bil har fördubblats sedan innan pandemin.

24 procent tror att fler kommer resa med bil i framtiden, 2019 var siffran 12 procent.

– I takt med att bilarna elektrifieras förändras även människors syn och definition på hållbara resor. Vi ser i undersökningen att varannan svarar att de tycker att de reser hållbart med elbil. Om människor upplever elbilen som en lösning på klimatkrisen är det inte konstigt att siffrorna går åt helt fel håll, säger Mette Ramquist.

Vad krävs för att få igenom en attitydförändring bland bilister?

– Vi behöver väcka insikt om att svaret på klimathotet aldrig kan vara fler bilar på våra vägar, även om de är eldrivna. I kombination med att vi, tillsammans med samhället och andra mobilitetsaktörer, gör det enklare för människor att välja något annan än egen bil.

Så rör vi oss i Göteborg

56 procent nyttjar kollektivtrafiken i innerstaden 2-4 dagar per vecka eller mer. Att jämföra med 40 procent för bil och 29 procent för cykel.

För länet i stort visar siffrorna en tydlig skillnad, 66 procent väljer bilen, 30 procent åker kollektivt och 25 procent cyklar.

60 procent villl ha färre bilar i staden. Å andra sidan vill 52 procent inte minska antalet parkeringsplatser för att “främja hållbar mobilitet”.

Utanför staden blir trenden tydlig: 77 procent anser att det även i framtiden kommer att vara nödvändigt att äga en bil om man bor utanför stan.

77 procent anser också att restiden är den mest avgörande faktorn vid val av resa. Att jämföra med de 44 procent som anser att miljön är det viktigaste. Kostnaden/priset landar mittemellan på 59 procent.

Källa: Hållplats 2021

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00