Mindre konsumtion. Enligt rapporten skulle ett införande av marknadshyror innebära att hyresgäster skulle få 6-12 procent minskat konsumtionsutrymme. Foto: Mostphotos

Ny rapport: Rejäla hyreshöjningar med marknadshyror

Hyreshöjningar med upp emot 50 procent. Det skulle bli resultatet om marknadshyror infördes i Sverige, enligt en ny undersökning från Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 10:35, 11 jun 2018

Marknadshyra innebär att en fastighetsägare och en hyresgäst kommer överens om hyran i innan de skriver avtal och att det inte finns några lagar som styr och begränsar hyran.

Debatten på marknadshyror pågår för fullt. De rödgröna partierna vill inte se några förändringar medan det i alliansen finns förslag på att införa marknadshyror.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

En ny rapport, som konsultföretaget Ramböll har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen, visar på vad konsekvenserna av marknadshyror skulle bli för hyresgästerna.

Enligt rapporten skulle den genomsnittliga hyresökningen i Göteborg landa på mellan 32 och 50 procent. De största ökningarna ses i storstäderna men enligt utredningen skulle även mindre städer få en betydligt högre hyra.

– Vi har länge varnat för konsekvenserna om ett system med renodlad marknadshyra skulle införas i Sverige. Men det är först nu vi har svart på vitt på hur allvarliga effekterna skulle bli både för enskilda människor och för samhällsekonomin i stort, säger Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige i ett pressmeddelande.

En tvåa i Göteborg på 57 kvadratmeter med en hyra på 5500 kronor skulle enligt rapporten landa på 7300-8300 kronor i månaden med marknadshyra.

Men rapporten pekar också på vinsterna med en friare hyressättning. Bland annat framhålls att nyproduktionen skulle kunna öka om fastighetsägare fick sätta hyrorna fritt.

Hyresgästföreningen själva är för att behålla bruksvärdes- och förhandlingssystemet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG