OHÄLSA. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland flickor i åldrarna 15–19 år och den näst vanligaste bland pojkar i samma ålder, efter olyckor. Foto: Mattias Bokinge

Ny rapport: Självmord bland unga ökar

Under coronapandemin har larmen om psykisk ohälsa bland barn och unga ökat. Organisationen Suicide Zero ser allvarligt på utvecklingen som var alarmerande redan innan coronakrisen.

  • Publicerad 05:30, 8 maj 2020

Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland. Foto: Privat

Helene Odenjung (L), kommunalråd. Foto: Robert Andersson

I genomsnitt tar tre personer under 24 år livet av sig varje vecka i Sverige. Det blir 160 om året. I Västra Götaland tog 21 personer mellan 15 och 24 år sitt liv under 2018 enligt Socialstyrelsens statistik. Under 2000-talet har självmorden ökat. Det visar en ny rapport Kairos Future gjort på uppdrag av organisationen Suicide Zero.

– Det är alarmerande! Det är inte okej att femtusen barn och unga vårdas för självmordsförsök varje år. Det blir mycket siffror i det här, men man ska komma ihåg att det också är ett otroligt lidande. Inte bara för den enskilde utan för hela familjen och människor runt omkring som också får leva med det här, säger Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland.

Allt fler mår dåligt

Rapporten visar bland annat att den upplevda stressen i skolan ökar och antalet barn i skolålder som uppger att de mår dåligt blir fler.

– Det är viktigt att man får med psykisk hälsa i läroplanen. Att man i tidig ålder lär sig om de här frågorna, att sätta ord på sina känslor och få förståelse för sig själv – att kunna hantera livet. Rapporten visar att det verkligen behövs och att skolan behöver få ett tydligare uppdrag, säger Marcus Eriksson.

Vad borde skolorna göra?

– Det handlar om att jobba preventivt i större utsträckning i stället för att vänta på att elever kommer till elevhälsan. Jobba mer ute i klassrummen, kunskap om livet och dess utmaningar bör vara lika självklart som matematik.

Odenjung (L): Hoppas skolorna inte stängs

"En paradox"

Skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) säger att skolorna i Göteborg brottas med frågan varje dag.

– Det är en paradox i vårt samhälle som har så goda förutsättningar jämfört med andra länder att så många barn och unga mår så dåligt, säger hon.

Jobbar skolorna i Göteborg tillräckligt med psykisk hälsa?

– Det går inte att svara ja på den frågan. Men jag skulle säga att vi försöker. Inte minst genom att se till att elevhälsan har bra förutsättningar, men också lärarnas uppdrag att arbeta med hälsa i till exempel idrott och hälsa eller i andra mindre grupper där man pratar om olika frågor. Jag tror mycket på samtal och utveckla det vi redan jobbar med, säger hon.

Tryggvadottir Rolka (S): Det görs absolut inte tillräckligt”

Ökad oro under coronakrisen

Under coronapandemin har barns psykiska mående blivit ännu mer aktuellt, både när det kommer till oro inför själva viruset och vad isolering kan leda till.  

– Om man redan mådde dåligt innan kan den här krisen bli ytterligare något som läggs på barn- och ungas axlar. Vår rapport visar att många barn och unga mådde dåligt redan innan covid-19, den situationen riskerar nu att förvärras. Det är hög tid att agera på lång och kort sikt, säger Marcus Eriksson.

Helene Odenjung berättar att gymnasieelevernas distansundervisning både haft positiva och negativa effekter.

– Det som bekymrar mig är när de sociala kontaktytorna försvinner. Nu ser skolan inte många av de här barnen. Många unga mår dåligt och det är svårare för elevhälsan att fånga upp även om de försöker. Jag tänker att föreningslivet får en ännu viktigare funktion nu i de fall där fritidsaktiviteterna fortfarande är igång. En positiv sida har varit att det finns elever som är mer närvarande i undervisningen nu än vad de varit tidigare eftersom lektionerna finns digitalt, säger Helene Odenjung.

För dig som mår dåligt

112 - Akutnummer

Ring112om du behöver akut vård eller hjälp. Ladda ner appen SOS Alarm.

1177 - Vårdguiden

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården.

Telefon: 1177
Webb:1177.se

Här kan du läsa om hur du kan söka psykiatrisk vård.

Här finns också tips om chattar och jourtelefoner för dig som mår psykiskt dåligt. Där finns också information om hur du hittar vård i ditt landsting.

Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Där kan de hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp. Var alltid helt ärlig med hur du mår!

Mind - självmordslinjen

Telefon: 90101
Alla dagar kl. 06-24
Webb: Självmordslinjen

Chatt
Alla dagar kl. 06-24
Webb: Minds chatt

Mind - föräldrarlinjen

Telefon: 020-85 20 00
Vardagar kl. 10-15, torsdagar kl. 19-21
Webb: Föräldrarlinjen

Mind - äldrelinjen

Telefon: 020-22 22 33
Vardagar kl. 10-15
Webb: Äldrelinjen

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80
Alla dagar kl. 21-06
Webb: Jourhavande medmänniska

Jourhavande präst

Kopplas via telefonnummer 112.
Alla dagar kl. 21-06
Chatt söndag-torsdag kl. 20-24
Webb: Jourhavande präst

BRIS - stöd för vuxna

Stöd för vuxna om barn (upp till 18 år).
Telefon: 077-150 50 50
Vardagar kl. 09-12
Webb: Bris - stöd för vuxna

Stöd för idrottsledare om barn.
Telefon: 077-440 00 42
Vardagar kl. 09-12
Webb: Bris - stöd för idrottsledare

BRIS - för barn och unga

För dig upp till 18 år. Ring, mejla eller chatta med Bris. Du kan få prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Telefon: 116 111
Alla dagar kl. 14-21
Webb: Bris - för barn och unga

BUP - barn och ungdomspsykiatrin

Ställ frågor till BUP och sök efter din närmaste BUP-mottagning.
Webb:bup.se

Jourhavande kompis

Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år.
Chattjour vardagar kl. 18-22, helger kl. 14-18
Webb:Jourhavande kompis - Röda Korset ungdomsförbundet

Jourhavande adoptionskompis

För dig som är adopterad och vill prata med någon annan adopterad.
Telefon: 020-64 54 30
Tisdagar kl. 18-21

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Om du är 13-25 år är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa. Här kan du söka efter din närmsta mottagning.

Webb: Umo.se
Delar av Umo.se finns på andra språkYoumo

Blue Call

BlueCall ger samtalsstöd via sin app.

Ladda ner appenför Iphone.
Ladda ner appenför Android.

SPES

SPES erbjuder stöd och hjälp till efterlevande. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Telefon: 020-18 18 00
Alla dagar kl. 19-22
Webb:Spes.se

Kry

Psykologer på KRY

Om du mår dåligt och är i behov av hjälp kan du ta kontakt med psykologer via videosamtal för bedömning och KBT-behandling. Kostnadsfritt för alla under 20 år, och 250 kr för övriga (frikort gäller). Tider finns redan samma dag.

Såhär gör du:Ladda ned KRY, och välj sedan psykolog

Öppet dygnet runt årets alla dagar
Webb: Kry.se

Pratamera.nu

Professionell hjälp online för psykisk ohälsa .

Hos Pratamera kan du snabbt få hjälp med ditt mående vid chatt, video och terapiprogram (KBT) av legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Som en del av den offentliga hälso- och sjukvården är hjälpen oftast helt kostnadsfri: Chatt- och röstsamtal 0 kr. Videosamtal 100 kr. Gratis under 20 år och med frikort.

Läs mer och boka tid: Så fungerar det
Webb: Pratamera.nu

Mindler.se

Mindler har över 100 psykologer anslutna och garanterar att man får en tid inom 24 timmar. Tjänsten är ansluten till landstingen och ett samtal kostar 100 kronor för 25 minuter. Frikort gäller.

Webb: Mindler.se

Stödlinjen - första hjälpen vid spelproblem

Stödlinjen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till spelare och anhöriga och är tillgänglig i hela Sverige du bor. Rådgivningen baseras på Motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Webb: Stödlinjen

Källa: Suicide Zero

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11