CORONA. Avrådan från ett visst köpcentrum kan bli aktuell om det uppstår stor smittspridning. Foto: Stefan Winberg

Ny strategi vid lokala utbrott

Från och med måndagen den 19 oktober kan lokala allmänna råd införas för att förhindra smitta av covid-19.

  • Publicerad 09:56, 19 okt 2020

Smittskyddsläkare. Leif Dotevall. Foto: Catharina Fyrberg

Det nya verktyget innebär att Folkhälsomyndigheten inte bara kan komma med nationella allmänna råd utan även lokala.

– Låt säga att en region eller del av en region har kraftig smittspridning. Då kan man vidta speciella åtgärder och råd för just det området utan att göra det i hela landet. Vi ser att mycket av smittan är lokala utbrott i kluster, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska.

Vilka platser och sammanhang kan det handla om?

– Det kan till exempel vara besöksavrådan på äldreboenden eller att man avråder från besök på ett köpcentrum.

Vad krävs för att ni ska avråda besök från ett visst köpcentrum?

– Då krävs att vi vet att det finns smittspridning som är kopplad till just den enheten. Det här är inget man gör utan vidare utan en väldigt speciell åtgärd, säger Leif Dotevall.

Han klargör att det fortfarande handlar om råd och inte förbud. Beslutet tas inte heller av de lokala smittskyddsläkarna.

– Vi kan föreslå att gå ut med lokala allmänna råd, men beslutet tas av generaldirektören på Folkhälsomyndigheten. Det är inte som det till exempel var i somras när smittskyddsläkare hade mandat att stänga ned restauranger, säger Leif Dotevall.

Smittspridningen i länet ökar långsamt, framförallt bland ungdomar, på arbetsplatser och i idrottssammanhang.

– Men vi ser inte samma ökning som i Stockholm eller Skåne, säger Leif Dotevall.

Sedan förra veckan har Folkhälsomyndigheten även ändrat rekommendationerna för så kallade hushållskontakter. Personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19 ska nu betraktas som möjliga sjukdomsfall. Det innebär att de också kan omfattas av förhållningsregler, till exempel att de inte får gå till arbetet.

– Vi vet att många smittas av en annan person i hemmet. Genom de nya rekommendationerna kan risken för smittspridning i samhället minskas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40