CORONA. Avrådan från ett visst köpcentrum kan bli aktuell om det uppstår stor smittspridning. Foto: Stefan Winberg

Ny strategi vid lokala utbrott

Från och med måndagen den 19 oktober kan lokala allmänna råd införas för att förhindra smitta av covid-19.

  • Publicerad 09:56, 19 okt 2020

Smittskyddsläkare. Leif Dotevall. Foto: Catharina Fyrberg

Det nya verktyget innebär att Folkhälsomyndigheten inte bara kan komma med nationella allmänna råd utan även lokala.

– Låt säga att en region eller del av en region har kraftig smittspridning. Då kan man vidta speciella åtgärder och råd för just det området utan att göra det i hela landet. Vi ser att mycket av smittan är lokala utbrott i kluster, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska.

Vilka platser och sammanhang kan det handla om?

– Det kan till exempel vara besöksavrådan på äldreboenden eller att man avråder från besök på ett köpcentrum.

Vad krävs för att ni ska avråda besök från ett visst köpcentrum?

– Då krävs att vi vet att det finns smittspridning som är kopplad till just den enheten. Det här är inget man gör utan vidare utan en väldigt speciell åtgärd, säger Leif Dotevall.

Han klargör att det fortfarande handlar om råd och inte förbud. Beslutet tas inte heller av de lokala smittskyddsläkarna.

– Vi kan föreslå att gå ut med lokala allmänna råd, men beslutet tas av generaldirektören på Folkhälsomyndigheten. Det är inte som det till exempel var i somras när smittskyddsläkare hade mandat att stänga ned restauranger, säger Leif Dotevall.

Smittspridningen i länet ökar långsamt, framförallt bland ungdomar, på arbetsplatser och i idrottssammanhang.

– Men vi ser inte samma ökning som i Stockholm eller Skåne, säger Leif Dotevall.

Sedan förra veckan har Folkhälsomyndigheten även ändrat rekommendationerna för så kallade hushållskontakter. Personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19 ska nu betraktas som möjliga sjukdomsfall. Det innebär att de också kan omfattas av förhållningsregler, till exempel att de inte får gå till arbetet.

– Vi vet att många smittas av en annan person i hemmet. Genom de nya rekommendationerna kan risken för smittspridning i samhället minskas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00