En helt ny sjukdom. Ingen vet hur länge biverkningar efter covid 19 kvarstår. Foto: Johanna Ewald St Michaels

Ny studie: Covidsjuka patienter ska följas upp

Många som vårdats i respirator för covid19-infektion mår dåligt under lång tid efteråt. Vanliga följder är hjärnskador, minskad muskelkraft och sämre hjärtfunktion. Nu gör Sahlgrenska en uppföljning av intensivvårdspatienter som insjuknade förra våren.

  • Publicerad 11:56, 23 feb 2021

Vi har upptäckt att nästan hälften av patienterna har kognitiva problem

Ett fyrtiotal patienter, som vårdats på Mölndals sjukhus under våren 2020, ingår i studien. Alla vårdades i respirator med lång vårdtid, i genomsnitt 20 dagar. Nu ska patienterna undersökas utifrån fem parametrar, hjärtfunktion, lungfunktion, kognition, muskelstyrka och så kallade neuromarkörer, som kan påvisa kvarstående skador i hjärnan.

– Nästan hälften av patienterna hade nedsatt muskelkraft fyra till sex månader efter utskrivning. Ju längre vårdtid, desto sämre muskelstyrka, säger Bengt Nellgård, överläkare inom anestesi, operation och intensivvård på Mölndals sjukhus, som leder studien.

Hur lång tid det tar att återhämta sig efter en svår covid 19-infektion är det ingen som har ett svar på än. Men att infektionen påverkar både hjärta och lungor vet man sedan pandemiutbrottet i våras. Över hälften av patienterna som behandlades i respirator hade sänkt hjärtfunktion under vårdtiden.

Sämre minne

I den nya studien ska patienterna följas upp grundligt. Förutom hjärtfunktion och muskelstyrka ska lungornas återhämtning undersökas med hjälp av datortomografi och lungfunktionstest.

Dessutom ska kognitionen hos patienterna mätas i ett samarbete med Minnesmottagningen.mos

– Vi har upptäckt att nästan hälften av patienterna har kognitiva problem fyra till sex månader efter sin IVA-tid. Inte så det märks mycket men det fanns minnespåverkan. Vi vet sedan tidigare att långvarig inflammation kan ge påverkan på kognitionen, men vi vet ännu inte om den kommer att kvarstå hos de covid 19-drabbade patienterna, säger Bengt Nellgård.

Covid 19-studier

Sedan pandemins start har ungefär 40 covidstudier på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fått godkännande av Etikprövningsmyndigheten. Varje vecka släpps tusentals vetenskapligt granskade artiklar om covid-19 runtom i världen, omkring två tusen inom det medicinska och samhällsvetenskapliga fältet.

För att samla in och utnyttja kunskapen, startade Sahlgrenska Universitetssjukhuset en särskild följegrupp för covidforskning under förra året. Det har även upprättats ett kvalitetsregister för covid-19 på sjukhuset. Där kan forskare ansöka om att få ut uppgifter till en studie som fått godkänd etikprövning.  

Källa: SU

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20