Kulturellt kapital är avgörande för vilka barn som väljer att gå på kulturskolan enligt studien. Foto: Robert Sandell

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 15:30, 12 okt 2018

Studien bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) där 2413 svenska elever har svarat på en nationell enkät.

− Även om den svenska kulturskolan byggts upp utifrån idealet att vara tillgänglig för alla barn oavsett deras socioekonomiska bakgrund, så visar det sig i studien att barn med välutbildade och kulturutövande föräldrar är överrepresenterade i kulturskolan, säger Cecilia Jeppsson, doktorand vid Högskolan för scen och musik i ett pressmeddelande.

Läs också: Barnens texter för skolorna samman

I studien blir det tydligt att barn till högutbildade föräldrar är överrepresenterade på kulturskolan. Om en förälder själv musicerar ökar chanserna ytterligare.  

− Vi tolkar detta som att föräldrastöd är väldigt viktigt för barnens mer långsiktiga deltagande i kulturskolan och att barn som har stöd från kulturintresserade föräldrar trivs extra bra i kulturskolan, säger Cecilia Jeppsson.

Den största anledningen till att barn hoppar av kulturskolan är att de upplever den som tråkig.

− Samtidigt anger uppåt 90 procent av barnen som deltar i kulturskolans verksamhet att de tycker att det är roligt eller mycket roligt, så åsikterna går isär bland barnen när det gäller detta, säger Cecilia Jeppsson.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG