Kulturellt kapital är avgörande för vilka barn som väljer att gå på kulturskolan enligt studien. Foto: Robert Sandell

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 15:30, 12 okt 2018

Studien bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) där 2413 svenska elever har svarat på en nationell enkät.

− Även om den svenska kulturskolan byggts upp utifrån idealet att vara tillgänglig för alla barn oavsett deras socioekonomiska bakgrund, så visar det sig i studien att barn med välutbildade och kulturutövande föräldrar är överrepresenterade i kulturskolan, säger Cecilia Jeppsson, doktorand vid Högskolan för scen och musik i ett pressmeddelande.

Läs också: Barnens texter för skolorna samman

I studien blir det tydligt att barn till högutbildade föräldrar är överrepresenterade på kulturskolan. Om en förälder själv musicerar ökar chanserna ytterligare.  

− Vi tolkar detta som att föräldrastöd är väldigt viktigt för barnens mer långsiktiga deltagande i kulturskolan och att barn som har stöd från kulturintresserade föräldrar trivs extra bra i kulturskolan, säger Cecilia Jeppsson.

Den största anledningen till att barn hoppar av kulturskolan är att de upplever den som tråkig.

− Samtidigt anger uppåt 90 procent av barnen som deltar i kulturskolans verksamhet att de tycker att det är roligt eller mycket roligt, så åsikterna går isär bland barnen när det gäller detta, säger Cecilia Jeppsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG