BESÖKEN UTEBLIR. När unga vuxna passerar åldersgränsen för att betala patientavgift minskar deras läkarbesök i primärvården med sju procent. Foto: Åsa Larsson

Ny studie: Färre läkarbesök när det kostar pengar

Patientavgiften gör att många unga vuxna i länet avstår läkarbesök. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

  • Publicerad 08:50, 21 aug 2019

Från att man fyller 20 år måste man betala en patientavgift när man besöker primärvården i Västra Götaland. Trots att avgiften bara ligger på 100 kronor så minskar läkarbesöken med sju procent när unga vuxna passerar åldersgränsen, det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

– Patientavgifter är en del av sjukvårdssystemet, men regler och nivåer skiljer sig mellan regionerna. Med tanke på hur stora resurser som läggs på sjukvården, är det viktigt att förstå hur utformningen av sjukvårdssystemet påverkar användningen, och i förlängningen folks hälsa, säger Naimi Johansson, doktorand i hälsoekonomi och förstaförfattare till studien, publicerad i The European Journal of Health Economics, i ett pressmeddelande.

– Det är intressant att trots en relativt låg avgift så finner vi en minskning i antalet läkarbesök, säger Naimi Johansson.

Studien bygger på statistik från 73 000 personer mellan 18 och 22 år. Författarna till studien kunde se en tydlig brytpunkt vid 20-årsdagen. Det visade sig också att kvinnor med lägst inkomst var den grupp där besöksfrekvensen minskade mest, med hela 14 procent.

– Det är viktigt att påpeka att vi i denna studie inte kunnat studera vilken typ av besök som minskar efter 20-årsdagen. Patientavgiften finns till viss del för att motverka besök som är mindre nödvändiga, säger Naimi Johansson.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57