Avstånd. Medlemmar som tränade på Friskis&Svettis under pandemin löpte samma risk att smittas av covid-19 som de som avstod, visar en undersökning. Foto: Sacharias Källdén

Thomas Fredriksson, verksamhetschef, Friskis & Svettis, Göteborg. Foto: Friskis&Svettis

Ny studie: Smittåtgärder på Friskis gav resultat

Friskis & Svettis medlemmar har inte utsatts för större risk att smittas under pandemin än personer som avstod från träning på anläggning. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten.

  • Publicerad 07:04, 15 okt 2021

Vi har gjort allt man kan göra och det har visat resultat.

Friskis & Svettis har haft öppet och erbjudit träning i olika former under hela pandemin genom att anpassa anläggningarna och utbudet efter restriktionerna.

Nu visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten har gjort bland Friskis & Svettis medlemmar att de som tränar på anläggningar inte löper större risk att bli smittade än de som inte gör det.

Detta tack vare ordentliga smittskyddsåtgärder. 

– Vi har inte märkt under smittspårning att någon har blivit smittad hos oss. Men hade vi inte gjort några åtgärder vet man inte hur det hade gått, säger Thomas Fredriksson, verksamhetschef, Friskis & Svettis, Göteborg.

Förutom allmänna rekommendationerna om handtvätt, att stanna hemma vid symtom och restriktioner om hur många som får vistas i lokalerna, har Friskis&Svettis vidtagit egna åtgärder, som att erbjuda utomhus- och online träningspass samt att stänga omklädningsrum och bastu.

– Vi har gjort allt man kan göra och det har visat resultat. Det är kul!

Medelemstapp

Samtidigt har pandemin satt sina spår hos Friskis & Svettis. Antalet medlemmar i Göteborg har sjunkit kraftigt. Tappet under pandemin har gått från 40 000 medlemmar ner till 16 000 som lägst.

– Vi märkte den absolut största nedgången på vår centrumanläggning på Hamngatan när folk började jobba hemifrån.

Nu ser trenden ut att vända. I slutet av september var medlemsantalet uppe i 26 000. 

– Vi ser att folk är på väg tillbaka och att folk vill träna inomhus igen. Det märks att många saknar att träffa varandra och mötet man får hos oss. Det är tydligt när jag är ute på anläggningar, säger Thomas Fredriksson och tillägger:

– Men vi fortsätter att uppmana till att hålla avstånd och har kvar vissa åtgärder så det känns tryggt att träna hos oss.

Mer om undersökningen

Undersökningen gjordes 2020, under pandemins tio första månader. Drygt 8 000 Friskis & Svettis-medlemmar deltog.

Bakgrunden till undersökningen är att fallstudier visat hur träningsanläggningar och träningsgrupper genererat kluster av covid-19-smitta. I de fall har man kunnat se att träningsgrupperna varit stora, utrymmena små och ventilationen dålig.

Men om smittskyddsåtgärder införs så är risken att bli smittad på en träningsanläggning inte större än i andra miljöer i samhället, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21