GU. 104 papperslösa migranter deltog i studien, som genomfördes i Malmö, Göteborg och Stockholm under åren 2014–2016. Foto: Mostphotos

Ny studie: Vanligt med psykisk ohälsa bland papperslösa

Sju av tio papperslösa migranter lider av ångest och depression. Det visar en ny studie från Göteborgs Universitet.

  • Publicerad 11:24, 25 feb 2019

Forskarna på Göteborgs universitet har kartlagt livsförhållanden och psykisk hälsa för papperslösa migranter i Sverige. Resultatet är nedslående, 68 procent av deltagarna led av ångest, 71 procent av depression och 58 procent av posttraumatiskt stressyndrom.

– Nästan hälften uppgav att de var oroliga över att inte få mat för dagen, säger Lena Andersson, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt har 104 papperslösa migranter i Göteborg, Stockholm och Malmö deltagit i studien som genomfördes 2014–2016. De flesta av deltagarna att fått slutligt avslag på sin asylansökan. Både män och kvinnor deltog, alla var över 18 år.

– Resultatet visar att papperslösa är en väldigt utsatt grupp där stressrelaterad ohälsa är mycket hög. Många berättade att de aldrig hade klarat sig om det inte vore för hjälpinsatser från kyrkor och andra i civilsamhället, säger Lena Andersson.

Med studien hoppas forskarna kunskapen om papperslösa migranters livssituation ska öka, inte minst för myndigheter och hälsoplanerare.  

– Dels behöver hälso- och sjukvården få vetenskapliga resultat om ohälsan för sin planerings skull, dels behöver sociala myndigheter få bättre fakta om papperslösas svåra situation. Till detta kan tilläggas att Sverige har skrivit under FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och där ingår dels allas rätt till hälsa, dels tillgång till boende och mat, säger Lena Andersson. 

Studien

HÄR kan du läsa mer om studien.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG