GÖTEBORG. Arten, som är den första inom sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense. Foto: Mostphotos

Ny tarmbakterie döps efter Göteborg

En hittills okänd art av bakterie har upptäckts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Den antibiotikaresistenta tarmbakterien föreslås få det skönklingande namnet – Scandinavium goeteborgense.

  • Publicerad 15:47, 16 jan 2020

Den nyupptäckta bakterien tros ha orsakat infektioner långt innan den fick sitt namn. Men det är först nu som arten har kunnat identifierats och klassificeras. När bakterien påträffades i ett infekterat sår hos en patient på Kungälvs sjukhus 2014 tog forskarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset chansen att undersöka den närmare.

Den nya bakteriearten som framträdde visade sig ingå i samma familj som E coli och salmonella och har en helt ny genvariant av antibiotikaresistens.

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin förklarar Francisco Salvà Serra, doktorand inom biomedicin, varför upptäckten av bakterisläktet är viktig inför framtiden.

– Om bakterierna är exakt definierade kan läkaren skriva ut specifika antibiotika och behöver inte förlita sig på bredspektrumantibiotika, säger han.

Antibiotika som verkar mot många olika sorters bakterier – så kallat bredspektrum – anses driva utvecklingen av antibiotikaresistens hos bakterier.

– Något som i förlängningen leder till försämrade möjligheter till behandling av infektionssjukdomar, menar Francisco Salvà Serra.

Vägen till fyndet av den nya bakteriegruppen beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Microbiology.  Namnet Scandinavium goeteborgense, från staden Göteborg där forskningen har bedrivits, blir validerat i mars 2020 i International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, IJSEM.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57