GÖTEBORG. Arten, som är den första inom sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense. Foto: Mostphotos

Ny tarmbakterie döps efter Göteborg

En hittills okänd art av bakterie har upptäckts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Den antibiotikaresistenta tarmbakterien föreslås få det skönklingande namnet – Scandinavium goeteborgense.

  • Publicerad 15:47, 16 jan 2020

Den nyupptäckta bakterien tros ha orsakat infektioner långt innan den fick sitt namn. Men det är först nu som arten har kunnat identifierats och klassificeras. När bakterien påträffades i ett infekterat sår hos en patient på Kungälvs sjukhus 2014 tog forskarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset chansen att undersöka den närmare.

Den nya bakteriearten som framträdde visade sig ingå i samma familj som E coli och salmonella och har en helt ny genvariant av antibiotikaresistens.

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin förklarar Francisco Salvà Serra, doktorand inom biomedicin, varför upptäckten av bakterisläktet är viktig inför framtiden.

– Om bakterierna är exakt definierade kan läkaren skriva ut specifika antibiotika och behöver inte förlita sig på bredspektrumantibiotika, säger han.

Antibiotika som verkar mot många olika sorters bakterier – så kallat bredspektrum – anses driva utvecklingen av antibiotikaresistens hos bakterier.

– Något som i förlängningen leder till försämrade möjligheter till behandling av infektionssjukdomar, menar Francisco Salvà Serra.

Vägen till fyndet av den nya bakteriegruppen beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Microbiology.  Namnet Scandinavium goeteborgense, från staden Göteborg där forskningen har bedrivits, blir validerat i mars 2020 i International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, IJSEM.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11