GÖTEBORG. Arten, som är den första inom sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense. Foto: Mostphotos

Ny tarmbakterie döps efter Göteborg

En hittills okänd art av bakterie har upptäckts på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Den antibiotikaresistenta tarmbakterien föreslås få det skönklingande namnet – Scandinavium goeteborgense.

  • Publicerad 15:47, 16 jan 2020

Den nyupptäckta bakterien tros ha orsakat infektioner långt innan den fick sitt namn. Men det är först nu som arten har kunnat identifierats och klassificeras. När bakterien påträffades i ett infekterat sår hos en patient på Kungälvs sjukhus 2014 tog forskarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset chansen att undersöka den närmare.

Den nya bakteriearten som framträdde visade sig ingå i samma familj som E coli och salmonella och har en helt ny genvariant av antibiotikaresistens.

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin förklarar Francisco Salvà Serra, doktorand inom biomedicin, varför upptäckten av bakterisläktet är viktig inför framtiden.

– Om bakterierna är exakt definierade kan läkaren skriva ut specifika antibiotika och behöver inte förlita sig på bredspektrumantibiotika, säger han.

Antibiotika som verkar mot många olika sorters bakterier – så kallat bredspektrum – anses driva utvecklingen av antibiotikaresistens hos bakterier.

– Något som i förlängningen leder till försämrade möjligheter till behandling av infektionssjukdomar, menar Francisco Salvà Serra.

Vägen till fyndet av den nya bakteriegruppen beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Microbiology.  Namnet Scandinavium goeteborgense, från staden Göteborg där forskningen har bedrivits, blir validerat i mars 2020 i International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, IJSEM.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57