1 AV 10. Så många män har någon gång köpt sex i Sverige. Foto: Mostphotos

Ny undersökning: 1 av 10 män har köpt sex

1 av 10 män har någon gång köpt sex trots att Sverige sedan år 1999 har en sexuallagstiftning som förbjuder sexköp. Det är en av nyheterna i Folkhälsomyndighetens nya stora studie om svenskarnas sexualvanor.

  • Publicerad 08:17, 29 maj 2019

Sexköparna avhumaniserar kvinnan eller personen som tvingas utföra sexuella handlingar. De ser inte att hon faktiskt kan känna smärta och har ett känsloliv, som att hon skulle tåla allt i världen

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I dagarna släpptes en studie som ska öka kunskapen och förbättra den sexuella folkhälsan. Studien visar att män som köper sex finns i alla åldersgrupper, har olika utbildning och kommer från olika socioekonomiska grupper. Det är inte ovanligt att de har välbetalda arbeten. Andrea som tidigare arbetat med uppsökande arbete för att hjälpa människor i prostitution berättar vad hon sett.

– Jag har träffat sexköpare på Rosenlund. Vi såg unga killar, män i kostym och äldre män som inte duschat på flera dagar. De var svettiga och kom i risiga bilar, säger Andrea som är verksamhetsansvarig för Talita Göteborg, en förening som erbjuder hjälp för kvinnor som utsatts i sexhandeln.

Läs även: Sifo: Kvinnor har mer sex i Göteborg

Andrea tror att otrygga relationer är en bidragande faktor till sexköp. Andra anledningar kan vara att de vill testa olika typer av sexualiserat våld. Studien visar att män som köper sex ofta har erfarenhet av våld under uppväxten.

– Sexköparna avhumaniserar kvinnan eller personen som tvingas utföra sexuella handlingar. De ser inte att hon faktiskt kan känna smärta och har ett känsloliv, som att hon skulle tåla allt i världen, säger Andrea.

Andrea berättar att de utsatta ofta är unga. Hon har mött tjejer som är så unga som 14 år. Det börjar ofta med att de blir utsatta för övergrepp från en släkting eller familjemedlem. Sedan blir de tvingade, lockade eller lurade in i sexhandeln. Studien visar att unga människor sällan blir uppmärksammade av myndigheter. Ett skäl är att de unga ofta säljer sex via internet. Även kvinnor i gatuprostitution har ofta annonser på nätet och det är ofta först när de inte har kunder bokade som de ställer sig på gatan.

– Idag kan de uppsökande teamen möta mellan 10 till 15 personer på gatan under en dag. Historiskt sett kunde det vara upp emot 300. Idag sker mycket prostitution på till exempel hotellrum, offentliga toaletter och i industriområden, säger Andrea.

Statistiken gällande sexköp är relativt konstant över tid. Andrea tror att det beror på att efterfrågan finns. Idag sker lika många sexköp som för tjugo år sedan men Andrea vill se ljust på framtiden.

– Sverige är ett bra exempel på att man kan ändra normer kring sexköp. Vi kan jämföra med Tyskland där man legaliserat prostitution. Där ser man att sexhandel ökar, säger Andrea.

Fotnot: Vi har valt att utelämna Andreas efternamn då hon jobbar i en verksamhet där det förekommer hot.

Detta visar folkhälsomyndighetens studie om våra sexvanor

- 70% av männen konsumerar pornografi, medan 70% av kvinnorna aldrig gör det

- De flesta är nöjda med sitt sexliv men könsskillnader finns. Minst nöjda är yngre män samt äldre generationer.

- Kvinnor med kort utbildning har oftare varit utsatta för påtvingat samlag än kvinnor med längre utbildning

- Dubbelt så många kvinnor som män har gått med på sex trots att de inte ville

- Majoriteten i Sverige upplever sig kunna kommunicera kring sex. Särskilt kvinnor, yngre personer och de som har en relation.

- Betydligt fler kvinnor än män upplever även att de har varit för trötta eller stressade för att ha sex under det senaste året.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21