Välkomnar. Kyrkoherde Annika Larsson och Majvor Dahlman, distriktschef Toleredsdistriktet, Lundby församling ser framemot invigningen och bjuder in alla till kyrkans nya utemiljö. Foto: Lina Isaksson

Ny utemiljö ska locka in i kyrkan

Stillhet, skönhet, trygghet och gemenskap. Det är ledorden för Toleredskyrkans nya utemiljö som invigs på söndag med parad, musik, mässa och specialdesignad tårta.

  • Publicerad 13:37, 11 okt 2019

Från tomma ytor med gräs och grus till en parkmiljö med vårdträd och en sitthörna utsmyckad med frälsarkransens pärlor.

Den omvandlingen har utemiljön kring Toleredskyrkan genomgått under det senaste året.

– Tankarna började fara runt på personalen om att göra en förändring så att vi både använder utemiljön mer och blir mer tillgängliga. Det går väldigt mycket barn och vuxna utanför vår kyrka, säger Majvor Dahlman, distriktschef Toleredsdistriktet, Lundby församling och fortsätter:

– Samtidigt är kyrkan ofta stängd åt just det hållet på vardagarna eftersom veckoverksamheten och kontor finns i andra delen av byggnaden.

"Tänkt på tryggheten"

En arkitektbyrå anlitades och frälsarkransens pärlor blev inspirationen tillsammans med ledorden stillhet, skönhet, trygghet och gemenskap.

– Ambitionen var att få människor att inte bara gå förbi platsen utan istället lockas till att stanna och kanske till och med gå in i kyrkan, säger Majvor Dahlman.

Resultatet är en mer tillgänglig kyrka med nedsänkt entré och en kyrkoplan med gångar av plattor samtidigt är delar av gruset fortfarande kvar för en lantlig känsla.  

Förutom sitthörna och vårdträd blir det ny belysning och nya växter.

– Vi har tänkt på tryggheten, därför blir det låga planteringar och lampor som tänder sig när det blir mörkt. Vi är väldigt glada att vi har fått den här förändringen. Det blir ett lyft i området.

Kyrkoherde Annika Larsson och Majvor Dahlman ser fram emot invigningen som sker söndag 13 oktober och hoppas att utemiljön i fortsättningen kommer att användas på olika sätt i såväl kyrkans verksamhet som i vardagen för boende i närheten.

– När det är gott väder kan vi ha kvällsmässor ute. Vi hoppas också att personer från olika generationer, skolungdomar och äldre vågar sätta sig på bänken och språka eller bara sitta i stillhet.

Toleredskyrkan. 2021 fyller kyrkan 60 år. Foto: Lina Isaksson

Invigningen:

10.00 Parad från Toleredskyrkan med blåsorkestern Vikingarna.

10.20 Invigning och tal av kyrkoherde Annika Larsson utanför Toleredskyrkan. Alkoholfri cider, möjlighet att köpa Frälsarkransen och mer musik på kyrkbacken.

11.00 Mässa med Frälsarkranstema. Medverkar gör vuxenkörerna Tolereds Toner och Kammarkören, liksom barnen i Musikalverkstan och Musikgruppen, blåsorkestern Vikingarna.

Efteråt blir det korv och bröd. Till kaffet blir det specialdesignad tårta av Mohlins konditori

Frälsarpärlorna. I kyrksalen finns de uppsatta. "Vi har jobbat med frälsarkransen på kvällsmässan och vår kantor har skrivit musik till varje pärla", berättar Majvor och Annika. Foto: Lina Isaksson

Arbete pågår. På söndag ska det mesta vara på plats. Här syns de stora pärlorna från Frälsarkransen. Foto: Lina Isaksson

Mer om Frälsarkransen

Frälsarkransen består av 18 pärlor som är tänkta att vara ett redskap för bön och meditation och används av tusentals människor över hela världen.

Det var Martin Lönnebo som skapade radbandet en sommar när han båtluffade i Grekland. En storm tvingade båten till en ö med bara 47 invånare inklusive byns präst. Martin fick tag på ett litet rum, och i det rummet började han skissa fram Frälsarkransen. Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor.

1. Gudspärlan  - Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål.

2. Tystnadspärlorna - Jäkt och stress utmärker det moderna samhället. De sex tystnadspärlorna finns i kransen för att påminna om den viktiga tystnaden och att stänga av malande tankar och prestationskrav och bara vara.

3. Jagpärlan - Den pärlemorskimrande lilla pärlan riktar tanken inåt, till den vi är när yttre roller skalas bort. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild.

4. Doppärlan - Den vita pärlan manar oss att våga börja om på nytt. Den rymmer dopets löfte om obegränsad nåd och förlåtelse. Det är aldrig försent.

5. Ökenpärlan -Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar, stunder då livet ter sig som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem.

6. Bekymmerslöshetspärlan - Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Där i lugnet närs livslust och livsmod. Här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. Njut.

7. Kärlekspärlorna - Alla liv rymmer kärlek, de människor vi älskar och de som älskar oss. Kärlekspärlorna är två. Att älska är livets stora, flödande gåva.

8. Hemlighetspärlorna - Tre små pärlor rymmer hjärtats innersta hemligheter. De som vi inte pratar med någon om. Hemlighetspärlan med en nyans av grönt talar om medmänsklighet.

9. Nattens pärla - Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörkaste stunder. Men, för att uppleva dagen måste man utstå natten. Gud är inte borta.

10. Uppståndelsepärlan - Den vita pärlan står för godhetens seger över ondskan. För hoppet som övervinner oro och rädsla. Den vill frid och ljus. Natten är över. Morgonen är kommen. Här flödar ljus och liv.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57