Hav och klippor. Den nya vandringsleden går över fyra öar. Foto: Jonas Ingman

Ny vandringsled i Göteborgs skärgård

Nu har en helt ny vandringsled invigts i Göteborgs norra skärgård. Leden sträcker sig över fyra öar och är 27 kilometer lång.

  • Publicerad 11:00, 21 maj 2022

En av fördelarna med den nya skärgårdsleden är att den börjar och slutar vid en busshållplats. Det är lätt att ta sig till starten och tillbaka när du väl har gått i mål.

Däremot är vandringsleden lång. Från Fotö, via Hönö och Öckerö till Hälsö (eller tvärtom) är det närmare tre mil. För den som inte pallar en heldagsvandring är leden uppdelad i tre etapper.

Tidigare har leden varit omärkt och det har krävts en karta för att hitta runt. Men nu ska rutten vara väl utmärkt.

Del av Kuststigen

Arbetet med vägmarkeringar och spänger har pågått under mer än ett år. Stolpar, stenar, trädmarkeringar och pilskyltar följer ett standardiserat utmärkningssystem, något som förvaltas av Västkuststiftelsen.

Göteborgs skärgårdsled, som ligger i Öckerö kommun, är en del av Kuststigen som är ett sammanlänkat vandringsledssystem som sträcker sig genom Bohuslän upp till Oslo.

Hela Kuststigen är 37,6 mil lång och har ett fyrtiotal olika etapper.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44