Nya beskedet: Blandad undervisning på GU i höst

Gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan högre utbildning kan återgå till mer ordinarie verksamhet från och med den 15 juni. Det beskedet lämnade regeringen på fredagen.

  • Publicerad 16:58, 29 maj 2020

Eva Wiberg rektor Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg

Sedan mitten av mars har gymnasieskolor, yrkeshögskolor och universitet fått bedriva sin undervisning på distans. Snart kan de öppna igen. På regeringens presskonferens under fredagen berättade statsminister Stefan Löfven att utbildningen kan återgå till mer ordinarie verksamhet från och med den 15 juni.

Vändningen: Nytt hopp för mindre studentfirande

– När vi återgår till en mer normal studieverksamhet så gäller fortfarande sunt förnuft och eget ansvar. Utbildningen kan återgå till ett mer normalt läge i höst, sa Stefan Löfven på pressträffen.

För gymnasieskolorna förändrar beslutet inte de tidigare riktlinjerna angående studentfirande.

– De kan som tidigare meddelat samlas klassvis, få sina slutbetyg och ha ett mindre utspring, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Däremot innebär beslutet att sommarskola kan bedrivas på plats.

Blandad undervisning på GU

Göteborgs universitet har tidigare gått ut med att de som huvudregel kommer fortsätta med distansundervisning till åtminstone 31 oktober. Regeringen och Folkhälsomyndighetens nya besked öppnar upp för mer undervisning på campus.

Distansstudier på GU även i höst

– Vi förbereder oss inför blandad undervisning i höst, både på distans och på campus. Det här gör det lättare med vissa praktiska moment, säger rektorn Eva Wiberg.

Innebär det här att lärarna nu måste planera om undervisningen igen?

– Jag tänker så här. Det hade varit värre med en situation där allt var på campus och att vi plötsligt måste ställa om till distans. Vi har också jobbat med distansundervisning under våren. Vi startar inte från noll.

Kommer lärarna få extra medel för den extra tid de behöver lägga ned i förberedelser?

– I stort beslutar varje institution om sina resurser. Sedan har vi fått vissa möjligheter efter resurser vi fått i stöd från regeringen de senaste månaderna. Exakt hur det blir kan jag inte svara på än, det är ett stort universitet, säger Eva Wiberg.

50-gränsen gäller fortfarande

Olika kurser kommer påverkas på olika sätt. Exakt vad som kommer gälla återstår att se.

Internationella studenter som antagits till studier på campus, men som inte kan komma till Göteborg på grund av coronapandemin, kommer erbjudas distansstudier till att börja med.

Sommarkurserna är redan planerade för distansstudier. Det nya beslutet öppnar upp för vissa praktiska moment på campus.

Klart är att förbudet mot att samla mer än femtio personer än så länge gäller.

– För oss handlar det om att vi måste hålla avstånden. Det kommer kräva en hel del. Självklart blir det så att vi måste glesa ut på fler lokaler. Vi kommer inte ha salar som tar in mer än femtio personer, säger Eva Wiberg.

Många kurser har fler studenter än så – kommer man behöva boka sin plats i förväg?

– Det är på en detaljnivå jag naturligtvis inte kan svara på, säger Eva Wiberg.

MAX 50. Även om skolorna och universiteten får öppna igen gäller Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer, till exempel förbudet om att samla mer än 50 personer. Foto: Paul Wallén

Göteborgs universitet

49 000 studenter

6 500 anställda

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11