Nya ägare. Balder köper halva Karlatornet. Foto: Taki Balogianni / Byrd (arkivbild)

Nya budet: Balder köper halva Karlatornet

Prestigebygget av Nordens högsta skyskrapa har inte gått helt enligt plan. Men nu ser det ljusare ut igen. Balder köper hälften av Karlatornet och blir därmed delägare i Serneke Group.

  • Publicerad 10:45, 17 dec 2020

Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden.

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt, säger Erik Selin, vd, Balder i ett pressmeddelande.

Affären innebär att fastighetsbolaget Balder köper hälften av aktierna i Karlatornet och blir delägare i Serneke Group. I avtalet ingår även omkring 1 400 hyresrätter samt drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i Göteborg, Stockholm och Malmö

Försäljningen av Karlatornet skjuts upp

Karlatornet består av 73 våningar och fastigheterna omfattar cirka 600 lägenheter och 300 hotellrum och 8 000 kvadratmeter kontorslokaler. 

Enligt bolagen är cirka 80 procent av lägenheterna sålda och alla hotell- och kontorslokaler uthyrda.

Planerad inflyttning 2023

Samtidigt garanterar Serneke de totala kostnaderna för att uppföra Karlatornet och har redan investerat 1 500 miljoner kronor i grundläggning och påbörjat uppförande av de första våningarna.

Balder kommer att skjuta till 500 miljoner kronor i form av aktieägarlån och resterande finansieringsbehov har säkerställts genom ett byggkreditiv från Nordea om 3 000 miljoner kronor.

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi. Tillsammans ska vi nu fortsätta genomförandet av en unik stadsutveckling som kommer att stärka Göteborg och förhoppningsvis skapa stolthet hos göteborgarna, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Affären innebär att man återupptar bygget av Karlatornet omedelbart och beräknad inflyttning i skyskrapan sker under andra halvan av 2023.

Bakslaget: Karlatornet försenat

Karlatornet

Karlatornet är ägare av fastigheterna där Nordens högsta skyskrapa, som består av 73 våningar och är 245 meter hög, ska byggas.

Fastigheterna omfattar ca 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8 000 kvm kontorslokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Visa merVisa mindre

Vi är GBG