SAMARBETE. Kommunen samarbetar med byggföretag och ska anlägga nya förskolor ä runt om i Göteborg. Foto: Mostphotos

Nya förskolor när kommun och byggföretag samarbetar

Tolv nya förskolor är på gång i Göteborg. Det handlar om att kommunen har slutit avtal med två byggföretag om att tillsammans bygga och utveckla förskolor på flera platser i staden.

  • Publicerad 11:10, 1 jan 2020

De totalt tolv förskolorna ingår i två program – Äpplet och Fyrklövern – och ska byggas runt om i Göteborg; Bergsjön, Lindholmen, Högsbo, Västra Frölunda, Kungsladugård och Utby.

Det är lokalförvaltningen i Göteborg som har tecknat avtal om att gemensamt bygga förskolor med NCC och Vestia.

De två spåren består av möjlighet för totalentreprenörerna att bygga sex förskolor i vardera avtal.

– Stadens behov är stort, och med förskolorna vill vi säkerställa att vi kan hålla en hög takt med att både tillskapa nya förskolor samt ersätta de förskolor som har passerat sin tekniska livslängd. Vi ser fram emot att sätta spaden i backen för Äpplet-förskolorna och skapa ytterligare förskoleplatser i Göteborgs stadsdelar, säger Ulrika Videli som är lokalförvaltningens programledare för Äpplet i ett pressutskick.

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

Planerad byggstat i vår

Till en början ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera uppdraget för att ta fram ett riktpris för de två första förskolorna.

Arbetet inleds i januari 2020 och första skolan planeras att byggstarts under året.

– Tillsammans med lokalförvaltningen ska vi nu skapa förskolor med en kreativ miljö och ett bra inomhusklimat som främjar lek och lärande för barnen och ger en god arbetsmiljö för pedagogerna, säger Emma Stenman i affärschef NCC Building Sverige.

Lokalförvaltningen och byggföretagen utgår ifrån strategisk partnering som är en strukturerad samarbetsform där fokus ligger på en öppen och nära dialog mellan alla inblandade.

Det handlar bland annat om att parterna lyfter med sig erfarenhet från tidigare projekt och successivt förbättrar produkten.

Förskolan: "Vi slänger allt i samma container"

Här byggs plats för nya elever

Mer om samarbetsprogrammen:

Äpplet

Det program som lokalförvaltningen har tilldelat NCC kallas Äpplet. Det omfattar två förskolor med två optioner om två förskolor var, totalt sex förskolor. Förskolorna ska byggas i olika delar av Göteborg – i Bergsjön, Lindholmen, Högsbo och Västra Frölunda.

Fyrklövern

De första två förskolorna i Fyrklövern, som totalentreprenören Vestia tilldelats, är Rörmyren förskola i Kungsladugård och Kanngjutaregatans förskola i Utby. Vestia har option på de återstående fyra förskolorna i programmet, som ska byggas i tre etapper.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57