SAMARBETE. Kommunen samarbetar med byggföretag och ska anlägga nya förskolor ä runt om i Göteborg. Foto: Mostphotos

Nya förskolor när kommun och byggföretag samarbetar

Tolv nya förskolor är på gång i Göteborg. Det handlar om att kommunen har slutit avtal med två byggföretag om att tillsammans bygga och utveckla förskolor på flera platser i staden.

  • Publicerad 11:10, 1 jan 2020

De totalt tolv förskolorna ingår i två program – Äpplet och Fyrklövern – och ska byggas runt om i Göteborg; Bergsjön, Lindholmen, Högsbo, Västra Frölunda, Kungsladugård och Utby.

Det är lokalförvaltningen i Göteborg som har tecknat avtal om att gemensamt bygga förskolor med NCC och Vestia.

De två spåren består av möjlighet för totalentreprenörerna att bygga sex förskolor i vardera avtal.

– Stadens behov är stort, och med förskolorna vill vi säkerställa att vi kan hålla en hög takt med att både tillskapa nya förskolor samt ersätta de förskolor som har passerat sin tekniska livslängd. Vi ser fram emot att sätta spaden i backen för Äpplet-förskolorna och skapa ytterligare förskoleplatser i Göteborgs stadsdelar, säger Ulrika Videli som är lokalförvaltningens programledare för Äpplet i ett pressutskick.

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

Planerad byggstat i vår

Till en början ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera uppdraget för att ta fram ett riktpris för de två första förskolorna.

Arbetet inleds i januari 2020 och första skolan planeras att byggstarts under året.

– Tillsammans med lokalförvaltningen ska vi nu skapa förskolor med en kreativ miljö och ett bra inomhusklimat som främjar lek och lärande för barnen och ger en god arbetsmiljö för pedagogerna, säger Emma Stenman i affärschef NCC Building Sverige.

Lokalförvaltningen och byggföretagen utgår ifrån strategisk partnering som är en strukturerad samarbetsform där fokus ligger på en öppen och nära dialog mellan alla inblandade.

Det handlar bland annat om att parterna lyfter med sig erfarenhet från tidigare projekt och successivt förbättrar produkten.

Förskolan: "Vi slänger allt i samma container"

Här byggs plats för nya elever

Mer om samarbetsprogrammen:

Äpplet

Det program som lokalförvaltningen har tilldelat NCC kallas Äpplet. Det omfattar två förskolor med två optioner om två förskolor var, totalt sex förskolor. Förskolorna ska byggas i olika delar av Göteborg – i Bergsjön, Lindholmen, Högsbo och Västra Frölunda.

Fyrklövern

De första två förskolorna i Fyrklövern, som totalentreprenören Vestia tilldelats, är Rörmyren förskola i Kungsladugård och Kanngjutaregatans förskola i Utby. Vestia har option på de återstående fyra förskolorna i programmet, som ska byggas i tre etapper.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11