Stänger. Den öppna fritidsverksamhet för mellanstadieelever försvinner i Angered, Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg och ersätts av fritidshem. Foto: Mostphoto (genrebild)

Nya förutsättningar för fritids – flera skolor berörs

Den öppna fritidsverksamheten för mellanstadieelever försvinner. Istället blir det fritidshem med högre undervisningskvalitet till elever vars föräldrar arbetar eller studerar. Men enligt Grundskoleförvaltningen kommer nya alternativ dyka upp för övriga barn.

  • Publicerad 14:10, 1 okt 2019

Organisationen av fritidsverksamhet för elever på mellanstadiet skiljer inom stadsdelarna Angered, Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg.

Det innebär att vissa skolor erbjuder fritidshem till elever vars föräldrar arbetar eller studerar medan andra skolor istället har öppen fritidsverksamhet för alla.

Men nu ska den öppna fritidsverksamheten avvecklas och så långt det är möjligt ersättas med fritidshem.

– Utgångspunkterna för skolorna ser olika ut i nuläget. I samband med omorganiseringen kommer därför likvärdigheten mellan skolorna att öka och fler elever kommer att få tillgång till fritidshem, säger Helena Sjöberg, avdelningschef för avdelningen för stöd till verksamhetsstyrning och utveckling, Göteborgs grundskoleförvaltning.

Hur många elever i respektive stadsdel som utnyttjar den öppna fritidsverksamheten är svår att uppskatta eftersom eleverna inte är inskrivna, menar Helena Sjöberg.

– Däremot vet vi att det finns en högre andel föräldrar som inte arbetar eller studerar i stadsdelen Angered.

Hur resonerar man kring dessa elever i fortsättningen?

– Det här en förändring som får ta tid. Vi beräknar att omorganiseringen ska vara klar fram till den 1 januari 2021. Därför kommer rektorerna ha gott om tid på sig att uppmärksamma vilka elever som har behov av fritidsverksamhet, säger Helena Sjöberg och tillägger:

– Elever med särskilda behov av sociala kontakter eller språkutveckling ska kunna skrivas in på fritidshem även om föräldrarna inte arbetar eller studerar.

Hon pekar även på alternativet "Skolan som arena", ett projekt som öppnar upp för föreningar, företag och kulturskolor att hålla i aktiviteter för elever efter skoltid.

Projektet är redan på gång på Landamäreskolan, Sjumilaskolan, Lövgärdesskolan, Vättnedalsskolan och Bjurslättsskolan

– Tanken är att fler skolor ska starta upp detta med fokus på skolor i extra utsatta områden.

Nytt S-löfte: 60 miljoner kronor till fritids

Beskedet: Skolorna som sticker ut i Göteborg

Skillnader mellan öppen fritidsverksamhet och fritidshem:

Öppen fritidsverksamhet

Pedagogisk verksamhet Lägre kompetenskrav för personal Öppet för alla elever Ingen närvaroregistrering Köper eget mellanmål

Fritidshem

Undervisning Legitimerade lärare i fritidshem (de som håller i undervisning) Öppet för de elever vars vårdnadshavare arbetar eller studerar Närvaroregistrering Gratis mellanmål

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11