PLATSEN. Här i Björlanda, placerad på jordbruksmarker norr om Skra Bro och invid skolan Björlandagården ska den nya friidrottsarena anläggas. Foto: Norconsult

Nya friidrottsarenan kan bli världens snabbaste

Efter flera år av väntan kan bygget av Göteborgs nya friidrottsarena äntligen starta på Hisingen. ”Det kommer bli riktigt, riktigt bra”, säger Peter Karlsson, IF Kvilles sportchef.

  • Publicerad 15:10, 25 feb 2021

Vår arena kommer troligen bli en av världens snabbaste.

GLADA. Nästa vår kan alla barn i IF Kville se fram emot att tärna i en splitter ny arena. Bilden är tagen under friidrottsskolan som är i gång varje sommar och höst. Foto: IF Kville

Redan år 2014 utlovades att ersätta den friidrottsverksamhet som tidigare fanns på Rambergsvallen men som försvann i samband med att den revs byggdes om till den renodlade fotbollsarenan Bravida.

Nu drar bygget av den nya friidrottsarenan äntligen i gång norr om Skra Bro i Björlanda.

– Det kommer bli riktigt, riktigt bra, säger Peter Karlsson, sportchef i friidrottsföreningen, IF Kville.

Det blir en klassisk utomhusanläggning för friidrott med bland annat åtta löpbanor, hoppgropar, kastfält och domartorn med en läktarkapacitet på 500 sittplatser och möjlighet till utökning genom mobila/tillfälliga läktare.

Glädjebeskedet: Då ska Hisingens friidrottsarenan stå klar

"Världens snabbaste"

Peter Karlsson tillsammans med andra representanter från IF Kville har varit delaktiga i utformningen.

Han lyfter särskilt den nya kastbanan som blir fristående och som kommer att bli huvudarena för kast under nästa Veteran-VM.

Arenans sprint- och löpdelar sticker också ut.

– Vår arena kommer troligen bli en av världens snabbaste.

Peter Karlsson, som innehar svenska rekordet på 100 meter sprint, förklarar vidare:

– Kurvradien på en normal arena är 36,5 meter. Vi får en kurvradie på 40,5 meter. Det innebär att banorna blir mycket rakare och därför mycket snabbare än på andra arenor.

Veteran-VM

Den stora höjdpunkter många ser fram emot är Veteran-VM som går av stapeln, 2024 och den nya friidrottsanläggningen beräknas stå klar våren 2022.

– Den här idrottsanläggningen kommer att användas av såväl föreningar som skolor och bidra till ökad fysisk aktivitet för barn och unga i Göteborg. Under de närmsta åren kommer flera tillskott till vårt utbud av idrottsanläggningar, något som många göteborgare kommer ha stor glädje av, säger Magnus Berntsson ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i ett uttalande.

EFTERLÄNGTAD. Foto: Göteborg Stad

Kurvradie

är ett linjeföringsmått som anger hur tvär en kurva är på en väg eller ett järnvägsspår.

En kurva mäts genom att man angerr adien på den cirkel som kurvan skulle kunna vara en del av. Ju skarpare kurvan är, desto mindre blir radien.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00