Nya fynden: Skeppsvrak från 1600-talet

Utgrävningarna för Västlänken har nu resulterat i nya fynd. Vid Masthamnen har tre skeppsvrak från 1600-talet grävts fram av Arkeologerna vid Statens historiska museer.

  • Publicerad 16:48, 25 sep 2019

I utgrävningarna vid Packhusplatsen har man bland annat hittat delar av ett hus, rester av befästnings- och hamnmurar och tre skepp.

Arkeologernas nya fynd – hemligt rum från 1500-talet

– Vi anade att det kunde ligga vrak där. Men eftersom vi inte undersökt så kunde vi inte veta säkert, säger arkeolog Carina Bramstång Plura.

Hade ni grävt fram de här vraken om det inte vore för Västlänken?

– Nej, det är skyddad fornlämning som man i möjligaste mån försöker undvika. Men vid stora byggprojekt som detta går det inte att undvika. Det ligger precis där järnvägen gå.

Vraken som grävts fram är mellan 12 och 20 meter långa. Alla är byggda i klinkteknik som innebär att man lagt bordläggningsplankorna om lott. Skeppsvrakens exakta ålder är än så länge svår att slå fast.

– De är troligtvis byggda på 1600-talet. Men vi får återkomma mer exakt när vi tagit prover på timret och se när det kan vara fällt. De kan vara från 1500-talet, men också från slutet av 1600-talet, säger Carina Bramstång Plura.

Hur kan ni veta det?

– Vi vet att den här delen av hamnen täcktes i början av 1700-talet. Sedan dess har kajerna flyttats längre ut i älven.

Arkeologiska fyndet i Västlänkens spår

Nu ska arkeologerna undersöka vidare vad skeppen kan ha använts till. Det troliga är att de var fraktbåtar som kört kortare sträckor för handel. Enligt Carina Bramstång Plura kan de också ha använts för att frakta fisk eller skräp.

En teori är att skeppen sedan sänktes medvetet i samband med att man fyllde igen platsen.

– Men det kan också vara så att de läckt in vatten. Vi kan inte riktigt svara på det än. Det finns olika scenarier. Men det bör vara att de antingen fått skador eller var gamla och hade tjänat sitt syfte och sedan sänkts som fyllnad, säger Carina Bramstång Plura.

Just nu håller marinarkeologerna på att gräva fram alla delar av skeppsvraken.

– De laserskannas på plats och lyfter varje del för sig. Sedan görs ytterligare skanning så man kan dokumentera i 3D. Då finns möjligheten att bygga upp kopior av skeppen. Men delarna kommer inte att konserveras och sparas, utan man sparar bara det digitala underlaget.

Varför ska delarna inte sparas?

– Det finns redan en båt som är konserverad, Götavraket, som hittades i samband med att man byggde Götatunneln. Den ligger i magasin, så om Göteborgs Stad vill ha en båt att ställa ut så finns den. Det är en dyrbar historia att konservera och ska man göra det får det nästan vara Vasaskeppet eller något annat märkvärdigt skepp. Det ska ju finnas museer som är intresserade av att ställa ut dem också, säger Carina Bramstång Plura.

Nu fortsätter arkeologerna sitt arbete med att analysera vraken och även gräva vidare efter nya fynd.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20