Nya HGF-ordföranden vill lyfta kampen

Han vill göra Hyresgästföreningen till en kamporganisation som ska mobilisera medlemmarna. I helgen valdes Kristofer Lundberg till ny ordförande i Västra Sverige – trots motstånd från föreningstoppen.

  • Publicerad 18:04, 23 apr 2018

– Det har inte varit någon som sagt det till mig direkt, utan mer något som funnits bakom kulisserna. En del som stöttat mig har kallats till möten där de fått frågor och känt sig påverkade. Men egentligen är det inget nytt att socialister är aktiva i Hyresgästföreningen. Det är däremot viktigt att hålla isär rollerna, säger Kristofer Lundgren som idag sitter i Rättvisepartiet Socialisternas verkställande utskott på nationell nivå.

Men trots meningsmotståndare kammade han alltså hem en jordskredsseger när han i helgen fick 60 procent av rösterna. Populariteten tror han beror på att han hela tiden varit tydlig med att han vill se en mer aktiv folkrörelse.

– Jag vill att vi återgår till att bli en kamporganisation. Historiskt har man organiserat massprotester, ockupationer, betalningsbojkotter och blockader genom att mobilisera medlemsbasen och dit vill jag tillbaka. Jag tror också att suget efter det avspeglar sig i valresultatet. Sedan ska vi givetvis ha förhandlingar och möten med olika aktörer.

Han nämner kommunaliseringen av 900 bostäder i Hammarkullen 2015 som Hyresgästföreningens största seger. Många boende hade länge klagat på mögel, dålig luft och kalla lägenheter, vilket till slut ledde till att Bostadsbolaget köpte upp beståndet från den privata ägaren Graflunds.

Själv växte han upp i Piteå med en ensamstående mamma. De besökte ofta hans morfar som var skogsarbetare och aktiv politiskt. Som 15-åring vaknade Kristofer Lundgrens eget samhällsintresse och han gick med i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Det var klassamhällets effekter som gjorde att jag började engagera mig. Min morfar var kommunist och antifascist och aktiv politiskt och fackligt. Mormor fick fly från Finland när nazisterna ockuperade. Jag växte upp med historier från familjen som fick mig att ta ställning.

Sedan 2002 bor han själv i Hammarkullen. Ett område som också format honom.

– Att bo här har gjort mig än mer övertygad om att vi måste förändra samhället. Vi måste ta krafttag mot ojämlikheten. Nu vill många prata trygghet. Men jag tror inte att man kan ta bort otryggheten om man inte har trygghet i sin bostad, sitt lokalsamhälle eller i sitt jobb.

Vilka blir dina hjärtefrågor?

– Att lyfta bostadsfrågan som den viktigaste det här valåret. Sedan har jag jobbat mycket med barnhemlöshet den senaste tiden. Vi har 1 600 barn som är hemlösa i Göteborg. Som flyttar runt mellan hotell och härbergen ibland så ofta som var tredje dag. Under min tid som lärare mötte jag de här barnen och såg vad bostadsbristen gör med människor.

Med tanke på fnurran med föreningstoppen. Hur påverkar det ditt arbete?

– Jag hoppas att vi kan jobba tillsammans för bostadsfrågan. Att vi lyckas sätta press på politikerna inför valet att ta ansvar för bostadsbyggandet.

Kristofer Lundberg

Namn: Kristofer Lundberg
Ålder: 35 år
Familj: Flickvän och 2 barn, 5 och 10 år
Bor: Hammarkullen
Styrka: Att tro på människors kraft att själva förändra
Motto: Visa genom eget exempel.
Vill förändra: Samhället i grunden
En bra ledare: Leder från fronten och bygger lag