Nya Hovås nya arkitektsatsning – helt i trä

Till årsskiftet får Spektrumshuset konkurrens som Nya Hovås arkitektpärla. Då planerar nämligen byggstart för Nodi, ett kontorshus helt byggt i trä.

  • Publicerad 10:55, 15 aug 2019

Next Step. Jonatan Larsson, projektchef. Foto: Next Step Group

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det är White Arkitekter som designat Nya Hovås nästa tillskott och Next Step Group som står bakom projektet och kommer flytta in när det står klart – vilket troligtvis kommer bli 2021.

– Att bygga höga hus i trä kommer mer och mer. Det som har varit hindren tidigare var framför allt ljud och brand. Reglerna kring brandsäkerhet i trähus har hängt kvar ganska länge men nu har man lösningar för att bygga brandsäkert även i trä, säger Jonatan Larsson projektchef på Next Step.

Här byggs Nya Hovås förskola

Hållbart att bygga i trä

Det finns flera fördelar med att välja trä som byggmaterial, inte minst hållbarhetsaspekten där trä går att få närproducerat. Det är mer lätthanterligt och det blir en bättre arbetsmiljö, både för de som bygger huset och de som sedan kommer vistas i huset.

– Jag känner inte till något liknande bygge i Göteborg. Det finns många hus där man blandar trä med andra material men enbart trä är mycket ovanligt. Det ska bli väldigt roligt att börja bygga det, säger Oskar Lindström, projektledare.

För Next Step är tanken på att använda trä i byggandet av moderna hus inte ny. Vid Landvettersjön har de ännu ett stadsdelsprojekt, Wendelstrand, där planen är att bygga 750 bostäder, förskola och äldreboende där trä som byggmaterial kommer vara genomgående. Byggstart 2020.

Domen: Värsta "fake view:n" finns i Nya Hovås

Wendelstrand. Blir ett nytt bostadsområde vid stranden av Landvettersjön. Foto: Next Step Group

Slut på kommersiell yta

Ska idén om att kunna bo och jobba i Nya Hovås bli verklighet för fler Nya Hovåsbor är det här huset ett viktigt tillskott. För de 30 000 kvadratmeter kontorsyta som finns i stadsdelen är nu slut. När Nodi står klart kommer det tillföra ytterligare 4 200 kvadratmeter.

USA-vibbar i Nya Hovås – här är namnet på nya området

Blir det inte en arkitekturkrock mellan Nodi och det gyllene Spektrumhuset?

–Vi har visat bilderna på Nodi tidigt för många av våra besökare och hyresgäster, alla har varit mycket positiva till projektet och arkitekturen avslutar Jonatan Larsson.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00