Nya Hovås nya arkitektsatsning – helt i trä

Till årsskiftet får Spektrumshuset konkurrens som Nya Hovås arkitektpärla. Då planerar nämligen byggstart för Nodi, ett kontorshus helt byggt i trä.

  • Publicerad 10:55, 15 aug 2019

Next Step. Jonatan Larsson, projektchef. Foto: Next Step Group

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det är White Arkitekter som designat Nya Hovås nästa tillskott och Next Step Group som står bakom projektet och kommer flytta in när det står klart – vilket troligtvis kommer bli 2021.

– Att bygga höga hus i trä kommer mer och mer. Det som har varit hindren tidigare var framför allt ljud och brand. Reglerna kring brandsäkerhet i trähus har hängt kvar ganska länge men nu har man lösningar för att bygga brandsäkert även i trä, säger Jonatan Larsson projektchef på Next Step.

Här byggs Nya Hovås förskola

Hållbart att bygga i trä

Det finns flera fördelar med att välja trä som byggmaterial, inte minst hållbarhetsaspekten där trä går att få närproducerat. Det är mer lätthanterligt och det blir en bättre arbetsmiljö, både för de som bygger huset och de som sedan kommer vistas i huset.

– Jag känner inte till något liknande bygge i Göteborg. Det finns många hus där man blandar trä med andra material men enbart trä är mycket ovanligt. Det ska bli väldigt roligt att börja bygga det, säger Oskar Lindström, projektledare.

För Next Step är tanken på att använda trä i byggandet av moderna hus inte ny. Vid Landvettersjön har de ännu ett stadsdelsprojekt, Wendelstrand, där planen är att bygga 750 bostäder, förskola och äldreboende där trä som byggmaterial kommer vara genomgående. Byggstart 2020.

Domen: Värsta "fake view:n" finns i Nya Hovås

Wendelstrand. Blir ett nytt bostadsområde vid stranden av Landvettersjön. Foto: Next Step Group

Slut på kommersiell yta

Ska idén om att kunna bo och jobba i Nya Hovås bli verklighet för fler Nya Hovåsbor är det här huset ett viktigt tillskott. För de 30 000 kvadratmeter kontorsyta som finns i stadsdelen är nu slut. När Nodi står klart kommer det tillföra ytterligare 4 200 kvadratmeter.

USA-vibbar i Nya Hovås – här är namnet på nya området

Blir det inte en arkitekturkrock mellan Nodi och det gyllene Spektrumhuset?

–Vi har visat bilderna på Nodi tidigt för många av våra besökare och hyresgäster, alla har varit mycket positiva till projektet och arkitekturen avslutar Jonatan Larsson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11