Optimistisk. Josefine Johansson, restaurangchef på Sociale Boqueria, har sett en liten nedgång de senaste veckorna efter att de nya restriktionerna infördes. Foto: Johanna Roos

Nya Hovås på fötter igen efter kundraset

Sedan handeln i Nya Hovås störtdök i våras har kunderna inte bara hittat tillbaka, utan dessutom blivit fler. Dessvärre sätter pandemin stopp för såväl den traditionella julmarknaden som tomtebesök.

  • Publicerad 05:30, 10 nov 2020

Nu är det tillbaka som det var innan och det är jag förstås väldigt tacksam för.

Det blev en tuff start på våren för handlarna i Nya Hovås när kunderna plötsligt försvann i samband med coronapandemins utbrott.

Men oron blev kortvarig. Redan framåt sommaren hade många av dem hittat tillbaka och så har det fortsatt.

– Handeln i området har gått upp med 18 procent under året, 12 procent om man räknar bort de stora butikskedjorna, säger David Fredriksson, uthyrnings- och etableringsansvarig i Nya Hovås.

"90 procent av kunderna har försvunnit"

Slippa kollektivtrafiken

Hans teori bakom den ökade försäljningen är dels det unika utbudet med små ägarledda butiker och dels att många jobbat hemifrån.

Bilden bekräftas av Josefine Johansson, restaurangchef på Sociale Boqueria.

– På helgerna nu under hösten har vi varit nästintill fullbokade, bortsett från att vi stängt ungefär vartannat bord.

– Jag tror att många hellre väljer att gå ut och äta där man kan promenera hem istället för att behöva trängas i kollektivtrafiken.

Nyöppning i pandemin

I slutet av april, samtidigt som coronaviruset på allvar börjat spridas i landet, slog Daniel Cordero och Christina Jonasson upp dörrarna till sin nystartade lösgodisbutik Trick or Treat i Hovås Allé.

Trots restriktionerna har försäljningen gått bra.

– Vi är noga med hygienen och alla spadar läggs direkt i diskmaskinen efter varje kund. Sedan är vi närvarande och ser till så att det inte skapas trängsel, säger David Cordero.

Även Pia Sjöstrand på Billdals blommor har fått behålla kunderna.

– Generellt så påverkas inte blomsterhandeln av kriser. Tvärtom, när det är lite jobbigt så kan man behöva en blomma, särskilt nu när vi är mer hemma.

Tveksamt julfirande

Även optikern Mattias Ljungqvist, som befarade en katastrof när 90 procent av kunderna försvann, har fått tillbaka framtidstron.

– Nu är det tillbaka som det var innan och det är jag förstås väldigt tacksam för.

Om vardagen för handlarna i Nya Hovås återgått till det normala så är julen en annan historia. På grund av de strängare restriktionerna ligger så gott som alla planerade julaktiviteterna på is.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att ha några julmarknader eller aktiviteter som bidrar till folksamlingar, säger David Fredriksson och tillägger:

– Men vi kommer att satsa på en extra stor gran och ännu mer julbelysning.

Vi är GBG

    Vi är GBG