Nya inspektioner på Hisingsskola

Taubeskolan i Lundby på Hisingen har återigen hamnat under Skolinspektionens lupp. "Vi har reagerat på att det är så många anmälningar mot Taubeskolan som har kommit in till oss", säger Lena von Platen som är enhetschef hos Skolinspektionen i Göteborg.

  • Publicerad 17:10, 23 nov 2017

Antalet anmälningar mot Taubeskolan som har kommit in till Skolinspektionen har ökat det senaste året.  Det handlar bland annat om att elever har utsatts för kränkande behandling och om brister i stöd för de elever som behöver det.

– Det är så många anmälningar att vi nu måste gå tillbaka till Taubeskolan för att se vad som brister, säger Lena von Platen. Varenda anmälan som kommer till oss är en för mycket, oavsett vad den handlar om.

Det håller Taubeskolans rektor Olena Ostrovska med om.

Fungerande rutiner

Hon var rektor när skolan förra året riskerade vite på 700.000 kronor om de inte kom tillrätta med de problem med bland annat trygghet, studiero och kränkningar som Skolinspektionen hade upptäckt vid en regelbunden tillsyn. Skolan lyckades häva det i början av året, men då började anmälningarna ramla in hos Skolinspektionen.

Det är något som förvånar Olena Ostrovska.

– Jag tycker att det är lugnt på skolan. Vi hade problem, men vi har fungerande rutiner nu. Det tycker jag att vi har.

Hur kommer det sig att så pass många har anmält skolan om ni har fungerande rutiner?

– En del anmälningar har absolut grund. Det finns en del att jobba med här på skolan, både vad gäller särskilt stöd och trygghet och studiero, säger Olena Ostrovska. Men föräldrarna är också väl medvetna om sin rätt att anmäla och det är bra att de gör det. Vi tål att granskas.

Saknar tillit

Göteborg Direkt berättade i förra veckan om en orosanmälan som 35 föräldrar skickat till Lundby stadsdelsnämnd. Föräldrarna pekade i den på brister i trygghet, arbetsmiljö, lärande och särskilt stöd på skolan. 

–Jag delar inte föräldrarnas bild.  Men jag ser allvaret i det att det finns föräldrar som är oroliga, även om jag inte tror att de är många. De saknar tillit till skolledningen, säger Olena Ostrvoska. Vi måste bli bättre på att kommunicera och samarbeta, skolan och hemmet, det är det det handlar om. Vi kommer att flytta vårt fokus dit nu. 

Men Skolinspektionen nöjer sig inte med det.

– Att det är så många anmälningar är en signal på att något är fel, säger Lena von Platen. Vi måste prata med lärarlag, elever och skolledningen.Vi kommer att göra ett så kallat signalbesök på skolan innan jul, så får vi se vad det leder till.

Anmälningar Taubeskolan

Skolinspektionens statistik över anmälningar mot Taubeskolan

2015: 2

2016:10

2017: 16

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG