Trygghet. Närhet till kommunikation är inte längre av det viktigaste när svenskarna väljer var de ska bo. Foto: Roland Magnusson

Nya kravet när göteborgarna väljer bostad

Trygghet har blivit den enskilt viktigaste faktorn när göteborgarna ska välja bostadsområde. "Det här är ett trendbrott", säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg.

  • Publicerad 08:05, 3 apr 2019

Kommunikationer, skolor och service har tidigare dominerat frågorna till mäklarna. Nu har en ny fråga blivit allra viktigast när göteborgarna ska välja bostad; trygghet. Det visar en ny Sifo-undersökning där drygt 500 personer i Göteborg fått frågan om vad som är viktigast när de väljer bostadsområde. Detta trots att utsattheten för egendomsbrott mot hushåll har minskat de senaste åren.

– Tidigare har det alltid varit kommunikationer som har varit viktigast, så det här är ett tydligt trendbrott. Tidigare fanns inte trygghetsfrågan på det här sättet, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg.

Är du förvånad?

– Både ja och nej. När Göteborg blir större och större hade vi nog trott att närheten till kommunikationer skulle bli ännu viktigare. Speciellt med tanke på alla byggprojekt som gör det knöligt att ta sig fram. Av den anledningen är det anmärkningsvärt att trygghet blivit viktigare än kommunikationer.

Var tredje respondent i Göteborg (37 procent) valde tryggt område som den enskilt viktigaste faktorn. Endast 15 procent i Göteborg ansåg att närhet till kommunikation var viktigast.

– Jag vet inte mer än någon annan om vad det beror på. Men om jag ska spekulera så kan det dels vara att när många flyttar in utifrån så har de inte så bra koll på områdena från början. Dels kan det handla om att känslan av otrygghet är större nu. Om det hänt något i andra delen av stan så vet du det på två röda nu. Tidigare fick du kanske inte veta det alls. Det finns fördelar med medierapporteringen men det kan ju också vara en orsak till att man känner sig mer otrygg, säger Sven-Erik Kristensen.

Det tyckte göteborgarna var viktigast när de väljer bostadsområde

Tryggt område: 37 %
Närhet till kommunikation:15 %
Närhet till natur: 13 %
Balkong/trädgård/uteplats: 12 %
Låga avgifter/låga driftskostnader: 10 %
Annat: 4 %
Nyrenoverad: 2 %
P-plats/garage: 2 %
Sjöutsikt: 2 %
Vet ej: 2 %
Bredband: 1 %
Grannar: 1 %
Hiss: 1 %
Pool/närhet till bad: 0 %
Öppen spis: 0 %

Undersökningen genomfördes av TNS-SIFO under perioden 18–23 oktober

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG