Festival för folket. Gothenburg Culture Festival tar över från Göteborgs kulturkalas och erbjuder 700 programpunkter 2019. Foto: Dick Gillberg

Nya kulturkalaset skippar scenen på Götaplatsen

700 programpunkter. 30 spelplatser. Kungstorget blir festivalens centrum. Götaplatsen blir i år utan scen. Det är vad göteborgarna erbjuds då Kulturfestivalen blir Gothenburg Culture Festival.

  • Publicerad 10:15, 28 maj 2019

6 till 11 augusti är det full fart i Göteborg för den som tycker om kultur i alla dess former.

Då håller Gothenburg Culture Festival hov på stadens gator och torg med ett rikt utbud.

Festivalen genomförs en vecka tidigare i år då den hålls i samband med European Choir Games där festivaltemat är Voice & Music/Röst & Musik.

– Det blir en spännande festivalvecka fylld av kulturupplevelser, mat och många möjligheter till möten mellan människor. Mycket är sig likt från tidigare års Kulturkalas, men i några delar är utformningen lite annorlunda. Nu arbetar vi hårt med att få klart programmet som kommer att bjuda på såväl bredd, spets och kvalitet, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival i ett pressmeddelande.

Göteborgs Kulturkalas byter namn – igen

Dessutom kör Way out West under den perioden (8–10 augusti) med toppnamn som Solange och the Cure, så utbudet är än mer rikt än vanligt.

– Det blir en spännande festivalvecka fylld av kulturupplevelser, mat och många möjligheter till möten mellan människor. Mycket är sig likt från tidigare års Kulturkalas, men i några delar är utformningen lite annorlunda. Nu arbetar vi hårt med att få klart programmet som kommer att bjuda på såväl bredd, spets och kvalitet, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival.

Här är några av de centrala platserna i årets festival:

✔ Kungstorget: festivalens huvudscen där de största artisterna uppträder. Krögarna flyttas från Kungstorget till Basargatan längs vattnet, tillsammans med alla andra matförsäljare.

✔ Trädgårdsföreningen: barnens område på dagtid, under det nya namnet ”GCF Young”, med massor av aktiviteter och uppträdanden. På kvällen riktar sig scenen i cirkustältet till ungdomar och vuxna.

✔ Bältespännarparken/området runt Stora Teatern: aktivitetsområde med info-tält, scen, matförsäljning, bakluckeloppis och utställare, bland annat Jubileumspaviljongen – Göteborgs 400-årsjubileum och Green Corner.

✔ Götaplatsen: festivalplats med aktiviteter och actionsporter, men utan scen i år.

✔ Gustav Adolfs Torg: internationell matmarknad.

– Festivalens styrka är samverkan med kulturlivet i Göteborg och Västra Götaland. Gothenburg Culture Festival är en viktig plattform som möjliggör för kulturutövarna att nå helt nya publikgrupper. På så sätt lyckas vi sänka trösklarna och öka tillgängligheten till kulturupplevelser vilket resulterar i ett ökat intresse att göra fler kulturbesök under resten av året, säger Tasso Stafilidis vidare i pressmeddelandet.

Gothenburg Culture Festival 6–11 augusti är en av Nordens största kulturfestivaler. Årets tema "Voice & Music" märks inte minst genom samarbetet med European Choir Games, en körtävling och festival som 3–10 augusti lockar tusentals körsångare från hela världen till Göteborg.

Oväntade kommunbråket inför Kulturkalaset

Gothenburg Culture Festival

Är: En kulturfestival som hålls mellan 6 och 11 augusti i centrala Göteborg. Namnet ersätter Göteborgs Kulturkalas och är i år en gemensam satsning med European Choir Games.

Artister: Hittills klara är Dunderhead (6/8), Iris (7/8), Kristina Issa (7/8), Dark Tranquility (8/8) och Eivør (9/8) samt Rix FM Festival som avslutar festivalen (11/8). Hela programmet och alla övriga festivalplatser presenteras den 18 juni.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20