Festival för folket. Gothenburg Culture Festival tar över från Göteborgs kulturkalas och erbjuder 700 programpunkter 2019. Foto: Dick Gillberg

Nya kulturkalaset skippar scenen på Götaplatsen

700 programpunkter. 30 spelplatser. Kungstorget blir festivalens centrum. Götaplatsen blir i år utan scen. Det är vad göteborgarna erbjuds då Kulturfestivalen blir Gothenburg Culture Festival.

  • Publicerad 10:15, 28 maj 2019

6 till 11 augusti är det full fart i Göteborg för den som tycker om kultur i alla dess former.

Då håller Gothenburg Culture Festival hov på stadens gator och torg med ett rikt utbud.

Festivalen genomförs en vecka tidigare i år då den hålls i samband med European Choir Games där festivaltemat är Voice & Music/Röst & Musik.

– Det blir en spännande festivalvecka fylld av kulturupplevelser, mat och många möjligheter till möten mellan människor. Mycket är sig likt från tidigare års Kulturkalas, men i några delar är utformningen lite annorlunda. Nu arbetar vi hårt med att få klart programmet som kommer att bjuda på såväl bredd, spets och kvalitet, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival i ett pressmeddelande.

Göteborgs Kulturkalas byter namn – igen

Dessutom kör Way out West under den perioden (8–10 augusti) med toppnamn som Solange och the Cure, så utbudet är än mer rikt än vanligt.

– Det blir en spännande festivalvecka fylld av kulturupplevelser, mat och många möjligheter till möten mellan människor. Mycket är sig likt från tidigare års Kulturkalas, men i några delar är utformningen lite annorlunda. Nu arbetar vi hårt med att få klart programmet som kommer att bjuda på såväl bredd, spets och kvalitet, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival.

Här är några av de centrala platserna i årets festival:

✔ Kungstorget: festivalens huvudscen där de största artisterna uppträder. Krögarna flyttas från Kungstorget till Basargatan längs vattnet, tillsammans med alla andra matförsäljare.

✔ Trädgårdsföreningen: barnens område på dagtid, under det nya namnet ”GCF Young”, med massor av aktiviteter och uppträdanden. På kvällen riktar sig scenen i cirkustältet till ungdomar och vuxna.

✔ Bältespännarparken/området runt Stora Teatern: aktivitetsområde med info-tält, scen, matförsäljning, bakluckeloppis och utställare, bland annat Jubileumspaviljongen – Göteborgs 400-årsjubileum och Green Corner.

✔ Götaplatsen: festivalplats med aktiviteter och actionsporter, men utan scen i år.

✔ Gustav Adolfs Torg: internationell matmarknad.

– Festivalens styrka är samverkan med kulturlivet i Göteborg och Västra Götaland. Gothenburg Culture Festival är en viktig plattform som möjliggör för kulturutövarna att nå helt nya publikgrupper. På så sätt lyckas vi sänka trösklarna och öka tillgängligheten till kulturupplevelser vilket resulterar i ett ökat intresse att göra fler kulturbesök under resten av året, säger Tasso Stafilidis vidare i pressmeddelandet.

Gothenburg Culture Festival 6–11 augusti är en av Nordens största kulturfestivaler. Årets tema "Voice & Music" märks inte minst genom samarbetet med European Choir Games, en körtävling och festival som 3–10 augusti lockar tusentals körsångare från hela världen till Göteborg.

Oväntade kommunbråket inför Kulturkalaset

Gothenburg Culture Festival

Är: En kulturfestival som hålls mellan 6 och 11 augusti i centrala Göteborg. Namnet ersätter Göteborgs Kulturkalas och är i år en gemensam satsning med European Choir Games.

Artister: Hittills klara är Dunderhead (6/8), Iris (7/8), Kristina Issa (7/8), Dark Tranquility (8/8) och Eivør (9/8) samt Rix FM Festival som avslutar festivalen (11/8). Hela programmet och alla övriga festivalplatser presenteras den 18 juni.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11