Nyöppning. Nu öppnar en ny restaurang i centrala stan men inte för vem som helst utan först och främst för våra pollinerare. Foto: Pressbild

Nya matstället i centrum det surras om

Nu öppnar en ny restaurang i centrala stan men inte för vem som helst utan först och främst för våra pollinerare.

  • Publicerad 12:00, 18 maj 2020

Växtväggar är något vi kommer få ser mer och mer av i städerna framöver...

Södra Larmgatan i centrala stan blir lite grönare då en av husfasaderna ska ge plats åt en så kallad vertikal park. Ett grönt inslag för såväl människor som olika pollinerare. Tree of Life kallas installationen som kommer täcka fasaden Södra Larmgatan 13. Den en del av Wallenstams arbete i utvecklingen av Kvarteret Victoria.

– Vi arbetar på olika sätt för att bidra till att innerstaden ska upplevas som ett tryggt och härligt vardagsrum att vara i. Den gröna fasad och växtvägg som vi nu installerar på Södra Larmgatan hoppas vi bidrar till en skön helhetsupplevelse i Kvarteret Victoria inom Vallgraven,säger Jonny Friberg, förvaltningschef hos Wallenstam i region Göteborg i ett pressmeddelande.

Företaget som levererar den vertikala parken, Butong, startade som ett examensarbete på Chalmers Arkitektur. Den levande fasaden drivs av regnvatten som samlas upp och pumpas till väggen när det behövs. Växterna är noga utvalda för att passa platsens ljusförhållande och för att den ska blomma under så stor del av årets som möjligt.

– Växtväggar är något vi kommer få ser mer och mer av i städerna framöver, de blir som vertikala små parker och gröna öar för såväl människor som olika pollinerare: bin och humlor. Dessutom har väggarna bullerdämpande egenskaper vilket uppskattas i stadsmiljön, säger Lars Höglund, vd för Butong.