Nya nazidemonstationer under EU-mötet bekymrar polischefen

Nazister som oanmält marscherar på Göteborgs gator. Det är ett av de scenarion som polisen jobbar med inför EU-toppmötet senare i veckan. "Det är bekymmersamt", säger Göteborgs polischef Erik Nord.

  • Publicerad 06:00, 14 nov 2017

– Vi utesluter inte att Nordiska motståndsrörelsen kan dyka upp helt oförhappandes, säger Erik Nord som är polischef i Storgöteborg. Nu är Europas ögon på Göteborg i och med EU-toppmötet och då blir Göteborg givetvis en arena för den här gruppen.

Inget demonstrationstillstånd

Utöver den stora nazistdemonstrationen, som hölls i samband med Bokmässan den 30 september, har Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vid tre tillfällen anordnat demonstrationer i Göteborg utan att ha ansökt om demonstrationstillstånd. Något de inte heller gjort inför EU-toppmötet.

– Det blev inte riktigt som Nordiska motståndsrörelsen hade tänkt den 30 september, så därför har de fokus på Göteborg just nu, tror jag, säger Erik Nord. Det är bekymmersamt, speciellt när det är en sådan grupp som NMR. Det blir lätt ordningsstörningar kring en sådan grupp.

Senast i lördags tågade omkring 65 nazister i Göteborg. 16 av dem omhändertogs när de inte följde polisens order.

– Det de har vunnit på hittills är att vi inte har haft tillräckligt med resurser att skicka ut när de har demonstrerat. Det tar kanske en halvtimme för oss att organisera om och då har det redan varit över, säger Erik Nord. Men nu har vi så mycket resurser att de inte kan överraska oss.

Kan störa ordningen

Erik Nord bedömer i nuläget att hotbilden mot EU-toppmötet och mötesdeltagarna är låg, men utesluter inte att våldsbejakande extremister, från autonoma vänstern, nazister eller islamister, kan störa ordningen på andra håll i stan.

– Det kan hända att det blir ordningsstörningar men under EU-toppmötet kommer vi att kunna vara på plats snabbt med stora polisstyrkor. De kan givetvis göra illdåd, som att tända eld på något eller så, men det kommer inte att kunna bli våldsamma upplopp på det sätt som det var 2001. 
 
 


 
 


  
 

Demonstrationstillstånd - dessa har sökt:

"Nej till EU"

Demonstration på Gustav Adolfs torg.

"Vi står inte ut"

Informationsmöten utanför Gothia Towers och i Eriksberg.

"Delaktighet och rätt till liv"

Vill hålla tal i Eriksberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG