Förändringens vind. Opaltorget genomgår den största förvandlingen sedan det byggdes för över 50 år sedan. Foto: Byrd/ Dino Soldin

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Bort med gångtunnlar, separerad biltrafik och mörka parker. När byggdammet lagt sig framåt slutet av året är det inte bara nya Opaltorget som vuxit fram utan förhoppningsvis också en ny trygghet.

  • Publicerad 06:00, 7 mar 2020

Ända sedan Opaltorget började byggas i mitten av 60-talet, som en del i miljonprogrammet, har det lämnat mycket att önska.

50 år senare sattes äntligen spaden i marken och framåt slutet av året är det inte helt otänkbart att adventsfikan kan avnjutas på ett café i det nya centrumkvarteret. Dock dröjer det fram till 2025 innan hela det nya torget, med tillhörande verksamheter och över tusen nya bostäder är på plats.

Längs det nya torgstråket och Opalkyrkan, som invigdes förra året, skyndar föräldralediga snabbt förbi med sina barnvagnar för att undkomma det öronbedövande ljudet från pålmaskinen.

– Det jag ser mest fram emot med det nya torget är familjecentralen med öppen förskola, säger en kvinna som kommer gående från hållplatsen med sitt sovande barn i vagnen.

En annan äldre kvinna hoppas på att inte behöva åka till Frölunda Torg.

– Jag hade önskat ett större utbud av varor, så att allt man behöver finns samlat på ett och samma ställe.

Skapar rörelse

Tankarna när man planerat för det nya Opaltorget har på många sätt gått rakt emot hur man resonerade på 60-talet – åtminstone när det gäller trygghetsaspekten.

Gångtunnlar och bilfria stråk som var tänkta att skydda gångtrafikanter skapar istället en annan form av otrygghet och ersätts därför av gemensamma ytor som skapar liv och rörelse.

– Genom att ringa in torget med bostäder, även studentbostäder och dra in biltrafik blir det ett annat flöde än tidigare, som ska skapa trygghet, säger Charlotta Cedergren, distriktschef på Fastighetskontorets exploateringsavdelning.

Går man runt knuten kommer man till det som uppfattas som lite finare områden och den gränsdragningen vill man jobba bort.

Brottsförebyggande effekt

De nya bostäderna som byggs på Opaltorget blir en mix av hyres- och bostadsrätter, något man hoppas ska locka nya invånare till stadsdelen och få en mix av olika socioekonomiska grupper

– Går man runt knuten kommer man till det som uppfattas som lite finare områden och den gränsdragningen vill man jobba bort.

Ett ökat flöde genom området tror polisen kan få en brottsförebyggande effekt.

– Som för många av miljonprogrammen bygga en väg in och en väg ut ut området är bland det sämsta man kan göra. När man får en levande stadsdel kan också de oönskade elementen försvinna i bruset, säger Niklas Svensson, lokalpolis område syd.

Opaltorget: Det händer just nu

Centrumkvarteret:

Ofab bygger just nu de kommersiella delarna, som bedöms vara klara i slutet av 2020.

Där kommer det finnas Hemköp, apotek, café, restaurang, ekologisk köttbutik, frisör, vårdcentral mm. Här finns också nya stadsdelskontoret med plats för 120 anställda, men även en familjecentral.

Gång- och cykelbana:

Trafikkontoret bygger en gång- och cykelväg vid Smaragdgatans hållplats.

Man förlänger även gångtunneln under Smaragdgatan och fyller upp efter rivning av gångtunneln vid korsningen Briljantgatan/Turkosgatan.

Klart juni 2020.

När byggnationen är färdig kommer det att finnas närmare 1 050 nya bostäder på det nya Opaltorget och området runtomkring, varav 250 hyresrätter, 600 bostadsrätter och 200 studentlägenheter.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57