Nya otippade skolämnet som alla göteborgselever måste plugga

Med start hösten 2018 kommer digital kompetens bli en del av läroplanen vilket är en stor utmaning för många skolor. Förra veckan fick Nygårdsskolan en försmak på vad som komma skall.

  • Publicerad 06:03, 21 nov 2017

Det var Nygårdsskolans fjärdeklassare som fick prova på att programmera ett enklare dataspel i förra veckan. Elin Eriksson, lärare på Nygårdsskolan, skickade in en ansökan till Internetstiftelsen, IIS, om att få en kurs i hur man programmerar. Just ju är IIS ute på en så kallad Barnhacksturné med 22 stop över hel landet och Nygårdsskolan hade turen att bli en av stoppen.

– Det är så kul att se hur alla elever engagerar sig full ut, alla hänger med och verkar tycker att det är jätteroligt. De har jobbat fokuserat med det här i två timmar snart och det är ett bra betyg, säger Elin Eriksson.

En utmaning för skolorna

I mars i år beslutade regeringen att genomföra ett förtydligande av skolans uppdrag att stärka elevernas digital kompetens. Detta betyder att hösten 2018 måste alla grundskolor och gymnasier väva in, bland annat, programmering och källkritik i befintliga ämnen.

– Många skolor i Sverige strå inför en stor utmaning, otroligt många lärare måste nu fortbildas inom de här ämnena. Digitaliseringen finns redan ute i samhället och vi måste börja utbilda elverna för det de kommer möta, säger Anders Thoresson, kursledare och föreläsare.

Stor intresse i klassen

Även om det kommer krävas krafttag från skolorna så verkar Nygårdsskolan elever i alla fall ta sig an programmeringsuppgiften med stort intresse.

– Nästan alla av elever här spelar ju mycket mer avancerade spel på fritiden än det vi gjorde här i dag men det tycks inte störa dem. Istället väckte det en skaparlust hos dem och när vi hade raster stannade många kvar vid sina datorer och fortsatte programmera, berättar Anders Thoresson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11