Nya pandemilagen: Butiker och gallerior kan stängas

Köpcentrum, gym och sporthallar kan stängas om det finns risk för smittspridning. Det meddelar nu regeringen sedan riksdagen röstat ja till den nya pandemilagen.

  • Publicerad 15:50, 8 jan 2021

Nu kan länsstyrelsen besluta om viten mot köpcentrum, gallerior, gym, badhus och andra verksamheter där det finns risk för smittspridning.

I nästa steg kan verksamheterna stängas helt.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på fredagen. Detta sedan riksdagen fattat beslut om den nya tillfälliga pandemilagen under fredagen.

– Strategin har hittills varit en kombo av hårda regler och att människor själva tar ansvar, men Sverige behöver en mer träffsäker lagstiftning för begränsa smittspridningen, sade Stefan Löfven.

Dessutom ska begränsningen på åtta personer vid allmänna sammankomster även gälla privata tillställningar i kommersiella festlokaler.

Tio kvadrat per kund

Det blir också obligatoriskt för butiker, gym och andra lokaler att ha ett maxtak för antalet besökare. Varje besökare ska ha minst tio kvadratmeter, och det ska kunna gå att kontrollera vid en inspektion.

Länsstyrelsen får också befogenhet att ingripa i enskilda fall där det är risk för smittspridning.

– Vi välkomnar den nya lagstiftningen, men individens eget ansvarstagande är viktigt om vi ska lyckas hejda smittspridningen, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Mer rättvist

Han sade också att de regleringar som gällt hittills ju byggt på ordningslagen, och att man inte kunnat komma åt trängsel i kommersiella lokaler. Nu hoppas han att acceptansen för reglerna ska öka.

Pandemilagen gäller fram till den sista september 2021.

LAGLYDIG. Nu har regeringen rätt att stänga verksamheter där trängsel uppstått. Foto: Arkivbild

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20