Distans. Nu stängs gymnasieskolor och högstadieskolor efter sportlovet. Foto: Katja Kircher/ Mostphotos

Blixtbeslutet: Stänger skolor efter sportlovet

Rektorn på Sjumilaskolan fick beskedet klockan 7.05 på måndagsmorgonen. Hennes elever ska inte komma tillbaka till skolan efter sportlovet. Smittskyddsenheten Västra Götaland rekommenderar distansundervisning för alla elever på högstadiet och gymnasiet.

  • Publicerad 09:47, 22 feb 2021

Ida Wahlqvist, tillförordnad rektor på Sjumilaskolan, årskurs 7–9, har ännu inte hunnit till jobbet, när Göteborg Direkt får tag i henne. Det är första dagen efter sportlovet och nu skulle eleverna vara på plats. Om de har nåtts av beskedet om distansundervisning, har hon ingen aning om.

– Jag fick själv veta det här i ett mejl från Göteborgs Stad strax efter sju i morse. Hur vi ska göra med de elever som dyker upp, vet jag inte ännu, säger hon.

Sent under söndagskvällen fattade smittskyddsenhet i Västra Götaland ett blixtbeslut att stänga gymnasieskolor och högstadieskolor under veckan efter sportlovet. Anledningen som anges är "de senaste dygnens rapporter om smittspridning på fjällorterna samt förekomst av den brasilianska virusmutanten i en region i Sverige".

Beskedet betyder en snabb omställning för skolorna.

Förberedda

– Vi har haft en hel del distansundervisning under de senaste veckorna så eleverna är väl förberedda. Det ska nog gå bra, säger Ida Wahlqvist på Sjumilaskolan.

Under måndagen ska samtliga högstadieelever och deras vårdnadshavare kontaktas av skolan, för att informeras om de nya direktiven. Men Ida Wahlqvist tror inte att förändringen kommer innebära några större problem.

– Det är klart att vi helst vill ha barnen på plats. Men distansundervisningen har fungerat bra hittills. Det förefaller som om alla elever har tillgång till tekniken och de har bra koll på våra digitala kanaler, säger hon.

Rekommendation från smittskyddsenheten

Veckan efter sportlovsveckan rekommenderas fjärr- eller distansundervisning så långt möjligt i högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland. Detta innebär att distansundervisning rekommenderas för vecka 8 för skolor i Västra Götaland med sportlovsvecka 7, och motsvarande rekommendation vecka 9 för de skolor som har sportlov vecka 8.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00