Distans. Nu stängs gymnasieskolor och högstadieskolor efter sportlovet. Foto: Katja Kircher/ Mostphotos

Blixtbeslutet: Stänger skolor efter sportlovet

Rektorn på Sjumilaskolan fick beskedet klockan 7.05 på måndagsmorgonen. Hennes elever ska inte komma tillbaka till skolan efter sportlovet. Smittskyddsenheten Västra Götaland rekommenderar distansundervisning för alla elever på högstadiet och gymnasiet.

  • Publicerad 09:47, 22 feb 2021

Ida Wahlqvist, tillförordnad rektor på Sjumilaskolan, årskurs 7–9, har ännu inte hunnit till jobbet, när Göteborg Direkt får tag i henne. Det är första dagen efter sportlovet och nu skulle eleverna vara på plats. Om de har nåtts av beskedet om distansundervisning, har hon ingen aning om.

– Jag fick själv veta det här i ett mejl från Göteborgs Stad strax efter sju i morse. Hur vi ska göra med de elever som dyker upp, vet jag inte ännu, säger hon.

Sent under söndagskvällen fattade smittskyddsenhet i Västra Götaland ett blixtbeslut att stänga gymnasieskolor och högstadieskolor under veckan efter sportlovet. Anledningen som anges är "de senaste dygnens rapporter om smittspridning på fjällorterna samt förekomst av den brasilianska virusmutanten i en region i Sverige".

Beskedet betyder en snabb omställning för skolorna.

Förberedda

– Vi har haft en hel del distansundervisning under de senaste veckorna så eleverna är väl förberedda. Det ska nog gå bra, säger Ida Wahlqvist på Sjumilaskolan.

Under måndagen ska samtliga högstadieelever och deras vårdnadshavare kontaktas av skolan, för att informeras om de nya direktiven. Men Ida Wahlqvist tror inte att förändringen kommer innebära några större problem.

– Det är klart att vi helst vill ha barnen på plats. Men distansundervisningen har fungerat bra hittills. Det förefaller som om alla elever har tillgång till tekniken och de har bra koll på våra digitala kanaler, säger hon.

Rekommendation från smittskyddsenheten

Veckan efter sportlovsveckan rekommenderas fjärr- eller distansundervisning så långt möjligt i högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland. Detta innebär att distansundervisning rekommenderas för vecka 8 för skolor i Västra Götaland med sportlovsvecka 7, och motsvarande rekommendation vecka 9 för de skolor som har sportlov vecka 8.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20