Nya regler. Från och med 1 mars får restauranger och caféer som ligger i gallerior och köpcentrum bara servera en person åt gången. Foto: Johanna Roos

Nya restriktioner: Här ensamfikar de tillsammans

Från och med den här veckan får restauranger och caféer i köpcentrum utan egen entré bara servera en person åt gången. – Vi har försökt hålla oss positiva hela tiden och jag har förståelse även för detta, säger Johan Johansson på Espresso House Frölunda Torg.

  • Publicerad 17:00, 1 mar 2021

Vi försöker förhålla oss till reglerna så gott som vi kan.

Det är lunchtid på Espresso House på Frölunda Torg och pandemin till trots har en liten utglesad kö bildats fram till disken där Johan Johansson, coffee shop manager, tar emot beställningarna.

– Många köper take away och nu när våren kommer går man gärna ut i solen och fikar. Vi har lagt mycket fokus vid att man jättegärna får handla med sig sin mat och sin kaffe.

Så sent som i fredags kom Folkhälsomyndigheten med nya restriktioner i syfte att förhindra spridningen av coronasmittan.

Saknar egen entré

Bland annat får matställen som ligger inne i gallerior och köpcentrum endast servera en person åt gången.

Det innebär i praktiken att man ska komma och äta ensam, men barn och andra personer i behov av stöd är undantagna från regeln.

Alkoholförbudet förlängs: ”Vi backar miljonbelopp”

På Espresso House hade man sedan innan stängt av vartannat bord, men inför måndagen plockade man även bort stolar.

Nu står endast en stol per vartannat bord.

– Såklart är det tråkigt, men vi ligger i en galleria och har ingen egen entré så vi kommer inte undan. Vi försöker förhålla oss till reglerna så gott som vi kan, säger Johan Johansson.

 

Laglydiga. Stammisarna Tuncay Josef och Jacob Younan tog en fika på "coronaavstånd". Foto: Johanna Roos

Laglydiga stammisar

Även om regeln är tänkt att undvika sällskap i galleriorna så finns det inget som säger att inte två vänner i varsitt "ensamsällskap" kan slå sig ner för en fika med ordentligt avstånd.

Stjärnkocken om tuffa läget under restriktionerna

Tuncay Josef och Jacob Younan är stammisar på caféet och även den här måndagen har de kommit hit för att fika – nu med ett bord emellan.

– Vi är laglydiga, säger Tuncay Josef och flyttar sig ytterligare en bit bort på den mörkbruna skinnsoffan.

Han lider med alla i restaurangbranschen som just nu har det tufft.

– Många som driver restauranger är invandrare och jag tycker verkligen synd om dem. Det kan inte vara lätt att få det att gå runt med alla restriktioner.

Från och med i dag, måndag 1 mars, begränsas även öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Dessa har tidigare behövt sluta sälja alkohol efter klockan 20.00, men nu måste de stänga helt 20.30.

Restriktionerna gäller till att börja med fram till 11 april.

Tid för samtal. Trots pandemins begränsningar ser Johan Johansson på Espresso House på Frölunda Torg en fördel med att få mer tid för varje kund. Foto: Johanna Roos

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00