Nya restriktioner: Max åtta personer får samlas

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare förbjuds. Det meddelade regeringen under måndagen.

  • Publicerad 14:40, 16 nov 2020

FAMILJ. Advent ska endast firas med dem du bor med. Foto: Katja Kircher

Regeringen inför hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Under måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen nu tänker förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med mer än åtta deltagare.

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, sa Stefan Löfven på den digitala pressträffen.

Han förtydligade också att de nya restriktionerna ska vara norm för hela samhället.

– Gå inte på gym, gå inte till biblioteket, ha inte middagar – ställ in! Om en person nu tänker att man kan ha en middag eller hemmafest för åtta personer så är det helt fel slutsats. Hitta inte på undanflykter. Umgås enbart med dem du bor med, sa Stefan Löfven.

Att regeringen nu kommer med förbud i stället för råd och rekommendationer som i våras är för att följsamheten är lägre nu, enligt statsministern.

De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt i hela landet.

– Belastningen på sjukvården och intensivvården har kommit snabbt på senare tid och är ett uttryck för omfattande smittspridning, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Förbudet ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor. Det kan också förlängas om situationen inte blivit bättre.

Restauranger kommer fortsatt få ta emot fler än åtta personer, men inte vid samma bord. Samma sak gäller på tåg och butiker som regleras av andra lagar.

Vad är en allmän sammankomst? Vad är en offentlig tillställning?

Dessa begrepp definieras i 2 kap. 1–3 § ordningslagen.

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.

Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader som till exempel julmarknader och mässor.

För att en sammankomst ska anses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den eller att sammankomsten med hänsyn till de villkor som gäller för tillträde till den bör anses jämställd med en sådan sammankomst.

För att en tillställning ska anses som offentlig krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40